fbpx

Vent med at gøde haven

Marts måned er altid lidt lumsk og uforudsigelig – i hvertfald vejrmæssigt

For et år siden var landet dækket af sne omkring d. 8. marts, og på min telefon er der foto af de botaniske krokus i haven d. 20. marts – de selv samme krokus har allerede været på retur den seneste uge i dette forår. Erantis stod i 2018 gule og flotte til påsken, som faldt den sidste uge af marts – de stråler ikke længere i min have, men dækker bunden med en friskgrøn farve. Forårsløgene har i den grad sat gang i foråret meget tidligt i år, og snart kan vi glæde os over de mange narcisser, hyacinter, scilla og perlehyacinter.

Marts måned er også det tidspunkt, hvor der ryddes op i havens bede og gøres klar til en ny sæson i haven. Nu skal der klippes, rives og gødes. Gødningen skal ud i bedene og på græsset – MEN sådan som regnen har fyldt alle depoter op de sidste uger, vil gødningen ikke blive – men hurtigt blive vasket ud og ned til grundvandet.

Inden weekendens regnsystemer har passeret landet, er det meget sandsynligt at vi når over 100 mm regn i marts – hvilket tangere rekorden!

FORSKELLIGE GØDNINGSTYPER
Handelsgødning – eller NPK gødning og kalksalpeter er gødning kemisk fremstillet af næringssalte. De er hurtigtopløselige og meget flygtige. Under “normale” omstændigheder vil gødskning med handelsgødning lige inden en regnbyge på 5 – 10 mm være optimalt, men lige nu er havens jord fyldt op til randen med vand, og så kan gødningen slet ikke blive, hvor planterne har brug for den. Vent derfor med at sprede handelsgødning i haven til det ikke længere “svupper”, når du går på græsset eller betræder bedene.

Naturgødning er, som ordet så retteligt antyder, lavet på naturlige gødninger fra planter, tang, dyremøg eller noget helt fjerde. Naturgødning er ikke letopløseligt og frigives meget langsommere, end en traditionel handelsgødning. Naturgødning er ikke flygtig på samme måde, som handelsgødning, så rykker det i dig for at give gødning til haven i det regnvåde vejr, så bør du vælge en naturgødning. Mange af havens planter er allerede i fuld gang med at vokse, så det er oplagt at bringe gødning ud, men vent gerne til midten af næste uge, hvor meteorologerne kan se mildere temperaturer og TØRVEJR ude i horisonten- jubii!

Har du brug for yderligere råd og vejledning om gødning til din have, så er gartneren i dit lokale havecenter klar med anvisninger og gode råd.