fbpx

Få glæde af dine krydderurter hele vinteren

KRYDDERSALT
I min have vokser krydderurterne ufortrødent videre, men det bliver de jo nok ikke ved med. Smagen af krydderurterne kan sagtens gemmes hele vinteren, og det er ret nemt at lave kryddersalt. Det eneste det kræver er en foodprocessor eller blender til at findele og sprede smagen som optages af saltet. Efter forarbejdningen skal saltet tørre. Det kan man godt gøre på bagepapir, men det tager mange dage og går lidt ud over smagen. Alternativt kan man tørre kryddersaltet i ovnen.

SALT
Du skal bruge groft salt uden jod til kryddersalt. Du kan ikke bruge fint salt eller flagesalt.

ANDRE SMAGSFORSTÆRKERE
Udover salt og nyhøstede krydderurter, så kan man tilsætte hvidløg, chili og citron/limeskal.

KRYDDERURTER
Man kan egentlig bruge alle krydderurter til at lave kryddersalt. Du kan anvende dem enkeltvis eller lave blandinger af flere forskellige. Når man bruger de bløde krydderurter som basilikum og persille kan både blade og stilke bruges. Når det drejer sig om de mere vedagtige krydderurter som rosmarin, så skal bladene plukkes af inden brug. Mængden er du selv med til at dosere, men en retningslinje er 200 g groft salt og 5 – 6 håndfulde krydderurter til en portion.

TØRRING
Når kryddersaltet er forarbejdet i foodprocessor vil det ligne fugtigt sand. Nu skal det bredes ud på en bageplade i et tyndt lag. Bages i ca. 30 min. ved 50 grader med ovnlågen på klem. Når kryddersaltet er tørt hældes det på lufttætte glas.

FORSLAG TIL BLANDINGER
Kvan, dild og timian
Grøn mynte, oregano og citronskal
Salvie, oreganum og timian
Rosmarin, chili, hvidløg og citronskal

DET KAN DU BRUGE KRYDDERSALT TIL
Først og fremmest som bordsalt. Saltet bruges også til at gnide på kød inden stegning, og inden du bager rodfrugter i ovnen, så er kryddersaltet med til at gøre smagen endnu mere spændende. Saltet er også godt i salatdressingen og i sammenkogte retter og supper.