fbpx

Web Collage

Familiens æbletræer er et godt samlingspunkt, og du kan få gode idéer og vejledning til mere frugt i haven, når de danske havecentre holder Æbleuge d. 6. – 14. oktober

Stor var glæden, da æbletræerne i foråret stod i fuldt flor og en liflig duft bredte sig i haven. Endnu større var glæden, da bierne havde gjort deres arbejde grundigt og overdækket træet med små æbler. Nu ligger mange af æblerne i maven, er hældt på flasker eller tørret som snack i ovnen. Andre æbler hænger stadig på træerne og venter på at blive klar til høst og langtidslagring.

Æblets uge i dit lokale havecenter

  1. D. 6. – 14. oktober sætter de danske havecentre ekstra fokus på æbletræer til haven. Efteråret er nemlig helt specielt godt at plante træer i, så derfor er det nu, det er muligt at få taget beslutningen om at få plantet nye frugttræer i haven. Det er ikke en helt tilfældig valgt uge, som æbleugen har fået. Det er nemlig nu muligt at smage på en lang række sorter af æbler – for hvordan smager de egentlig? Vi kan beskrive æblernes frugtkød, tykkelsen på skrællen og farven på æblet, men smag opfattes individuelt, så det er nu, du kan finde dine favoritter.
    Vidste du, at der laves familietræer? Et familietræ er ét træ podet med flere forskellige sorter. Familietræet er et godt valg, når haven ikke er så stor, og når familien ikke er enige om, hvilken sort, der er den bedste.

Det er da mageløst

Havens æbletræer gav også frugter sidste år, og mon ikke de igen til næste år vil bære den dejligste frugt? Æbletræer er nogle af de smukkeste træer med fine kroner, et væld af blomster i foråret og så al den dejlige frugt. Alt dette sker helt uden indblanding fra os som haveejere. Naturen klarer det hele selv!

Færre æbler pr. træ giver bedre kvalitet

Når bestøvningen går rigtig godt, så er antallet af potentielle æbler alt for højt for træet. I juni måned regulerer træet noget af denne overflod ved at kaste en del af frugterne til jorden. Det er træets naturlige måde at økonomisere kræfterne på. Når junifaldet er ovre, så er det en god idé at tynde yderligere ud i frugterne. Det giver meget flottere frugter, hvis de ikke sidder side om side. Tænk på, at træet har en vis mængde ressourcer til hver lille gren. På grenen sidder der måske 20 æbler. De skal alle have hver deres andel af næringen, så halverer du antallet, så får du dobbelt så store frugter!
Fjern de skæve og mindste frugter, så der er minimum 5 cm mellem hvert æble. Udtynding giver sundere æbler, for der er et bedre luftskifte omkring frugterne.

Plant i efterårsferien

Det er dejligt med familieaktiviteter. Planlæg plantning af frugttræer i efterårsferien; det er et projekt, som hele familien kan deltage i. Hvor du skal plante og hvordan du gør, kan du få vejledning til hos gartneren i dit havecenter. Her kan du også få en quickguide med et hurtigt overblik over de væsentligste arbejdsprocesser i frugthaven.

Gartnertips Æblet 800x