fbpx

Sheffield Grey to green

 

Sheffield City

Byplanlægningen i Sheffield centrum er forbløffende. Overalt hvor du kigger, er der smukke eksempler på, hvor meget der kan opnås med en robust pallette af velvalgte planter. Castlegate området i byen ligger navn til projekt Grey to Green og er omdannet fra nedslidte gader til blomsterfyldte oaser for mennesker og dyreliv.

Indtil 2008 var dette område fyldt med fire vejbaner, men efter opførelsen af en ydre ringvej, var det muligt at begrænse til to vejbaner og et mere begrænset trafikbehov. Den frigjorte plads er nu fyldt med en sammenhængende række af beplantede bede, regnhaver og biotoper. Det har skabt Storbritanniens længste ’grønne gade’ og største ombygningsprojekt for bæredygtig urban dræning.

Professor Nigel Dunnett

Simon Ogden står bag idéen til projektet. Simon henvendte sig til Nigel Dunnett, som er en ivrig fortaler for naturalistiske byplantningsprojekter og professor i plantningsdesign ved Sheffield Universitet.

Primært handler projektet om det bæredygtige drænsystem, der opsamler vandet fra kraftige regnskyl i oplagringsområder indtil det naturligt kan trænge ind i den omkringliggende jord. Plantedesignet går ud på at køle temperaturen i byen, og det sker med et lag af træer, der under kronerne holder temperaturen nede. Projektets lineære karakter skaber en sammenhængende grøn naturkorridor, hvor insekter kan passere i ro og mag. Det er yderst smukt. Disse plantningssammensætninger er romantiske og giver stor diversitet. Små flerstammede træer og store buske skaber en permanent struktur, der forankrer sæsonskiftende blandinger af forårsblomstrende primula og kobjælde. Forårs- og sommerløg står flot sammen med spirene fra Kleopatras nål og sommerallium.

Grønt året rundt

En matrix af dekorative græsser bidrager til efterårets display. Vintergrønne planter, som den Newzealandske græs, Carex secta, bidrager til grønne bede året rundt. I byer, hvor folk let kan miste kontakten med den naturlige verden, synes der at være en næsten magnetisk tiltrækning til de farverige blomsterfyldte, men naturlige plantninger. Det ser alt sammen ret dyrt ud, men det er en anden overraskende side af projektet. At erstatte det konventionelle netværk af vejafvandingsriste og bygge bede med robuste planter har været ret effektivt og rentabelt.
Vedligeholdelsen af arealerne er forholdsvis lav, men kræver gode gartneriske kompetencer i forhold til sædvanlige bymæssige grønne områder.

Få mere at vide om Sheffield’s Grey to Green projekt på www.greytogreen.org.uk