fbpx

Det er svært at give dig blomster

pige med blomster

Sådan lød det fra min datter, da hun fiskede efter et ønske til mors dag. Fordi jeg er i den grønne branche og er omgivet af blomster og planter, mener min søde datter ikke, at det er oplagt at give mig blomster til Mors dag. Da hun var barn lavede hun en tegning eller perleplade og plukkede en sød buket fra haven. Nu er hun selv nybagt mor, så det med Mors dag bliver anderledes aktuelt for hende.

Jeg giver selv min egen mor en blomst eller en buket blomster til Mors dag. Den er hun rigtig glad for – ikke mindst fordi jeg betænker og tænker på hende på denne mærkedag. Hun bliver især glad, hvis jeg finder en ny slags sommerblomst eller staude, som hun kan plante i en krukke og nyde resten af sommeren.

…men hvor stammer Mors dag egentlig fra?

Det er ikke en mærkedag, som havecentre og planteskoler landet over har opfundet. Det kunne man måske ellers godt foranlediges til at tro. For når solen skinner og P-pladsen er fyldt med kunder, som leder efter en rigtig flot gave til mor, mormor eller farmor (måske endda oldemor), så er gartneren selvfølgelig klar til at inspirere og vejlede. Den anden weekend i maj er der masser af børn med i havecentret, og det er et rigtig godt tidspunkt at komme forbi og se, hvor mange smukke og flotte planter, de har i deres sortiment.

En gammel tradition fra USA

Mother’s Day Work Club er her, hvor det hele begyndte. Anna Marie Reeves Jarvis arbejdede i denne klub, som havde det formål at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødeligheden. Hun mente, at amerikanerne skulle indføre en national mindedag for mødrenes arbejde. Hun døde i 1906, og nåede ikke i mål med sin idé.

Det blev derfor hendes datter Anna Jarvis, som formåede at få politikerne til at hædre mødrene, og allerede i 1909 havde den nye tradition spredt sig til flere amerikanske stater. I 1914 blev Mother’s Day officielt en national mærkedag.

Mors dag i Danmark

I 1929 fik Christian Svenningsen, som var aktiv i Foreningen for de Allierede Danske Våbenfæller, traditionen til Danmark. Han syntes også, at de danske mødre var helte og derfor skulle have deres egen mærkedag. Især i 1950’erne blev mødrene ekstra påskønnet for at være midtpunktet i familien og ofte den, som opofrede sig for familiens medlemmer.

Elsket og hadet mærkedag

Det er ikke alle, som synes at Mors Dag skal fejres. Heldigvis er det op til os hver især, hvornår og hvordan vi vil påskønne dem vi holder af – blomster har helt sikkert en positiv virkning – også selvom man arbejder i den grønne branche.