Du kan godt beskære roserne nu
Slib saksen og gå i gang med at beskære dine roser
Plante ADHD
Da jeg for en måned siden var på besøg hos en rosenproducent på Fyn, så kunne vi ved selvsyn konstatere, at hans roser i marken for længst var gået gang med nyvæksten fra de hvilende vinterknopper. “Roser er jo nærmest planteverdenens ADHD’er”, udtalte den gode rosengartner. De kan ikke vente med at springe ud – der er ingen ro og hvile hos denne planteslægt. Måske ikke så dårligt et billede af, hvordan roserne ter sig i vores haver.
Hvornår er det bedste tidspunkt?
Et af de mest stillede spørgsmål handler om beskæring af roser. Hvorfor er det nødvendigt at følge reglen om, at det er Dronningens fødselsdag eller at vårguldbusken (forsythia) er sprunget ud?
Det handler rigtig meget om, hvordan vores vintre udarter sig. Hvis vi har en meget mild periode i den første del af vinteren, så vækkes mange af de planter, som let påvirkes af temperatur. Andre planter er daglængdeafhængige (eks. bøgehække) og de springer ikke ud i januar, fordi den er mild.
Når roserne således springer ud for tidligt, så stiger saftstrømmen i planterne. Klipper vi grenene på planter med stigende vækststrøm og vi så derefter får en hård vinterperiode, så er planterne ekstra sårbare. Har vi undladet at beskære dem, så er de intakte og klarer sig langt bedre, når vinteren vender tilbage med hård frost.
Så selvom det virker voldsomt at fjerne de mange nyudsprungne skud nu, så klarer planten sagtens at vokse videre fra de knopper, som vi lader sidde tilbage.
Hvorfor skal roserne egentlig beskæres?
Først og fremmest er beskæringen med til at holde roserne sunde. Når vi sørger for at klippe de visne og plettede grene ud af planten, så mindsker vi risikoen for, at der kommer et svampeangreb i løbet af sommeren.
Dernæst vil beskæringen sikre, at der kommer en god forgrening og dermed også ekstra mange blomsterbærende skud.