fbpx

Vidste du det om martsviol?

Martsviol

Lille, men med stor betydning

Det er ikke tilfældigt, at denne fine viol har fået sit navn martsviol. Trods sne og kulde står den med mørkegrønne blade og smukke lilla små blomster her i marts. Faktisk har den været fremme med blomster allerede i februar, men der er flere blomster i den lille lave plante, som minder os om, at foråret er kommet.
Fakta om martsviolen

  • Det latinske navn er Viola odorata og den er nært beslægtede med andre violer (hornvioler, stedmoderblomster).
  • Den har sit hjemsted omkring Middelhavet, men er blevet ført via Kaukasus over Iran til hele Europa og til dele af Nordamerika.
  • Den er fuldt hårdfør.
  • Planten vokser med krybende rodstængler og bliver, afhængigt af stedet, 5 – 15 cm høj.
  • Blomsterne kan spejlvendes og har fem kronblade og en lige spore.

Tissemyre

Myrerne hjælper til

På martsviolens frø sidder et vedhæng, som er rigt på fedt og protein – et såkaldt elaiosom. Det tiltrækker myrer (kaldes også for et myrelegeme), som bringer frøene til myretuen, hvor de spiser vedhænget og derefter skubber frøet ud af tuen, hvor der er gode vækstvilkår og dermed spredning af planterne.

Violsukker

Duft bliver til smag Duften af martsvioler er skøn, og da planten er spiselig, kan du forvandle duften til en dejlig smag. Du kan kandisere blomsterne, tørre dem til te, lave sukker eller give massagemandelolien en dejlig duft.
Martsviol sukker 1 dl friskplukkede martsvioler (undlad at skylle dem) 1 dl sukker (gerne rørsukker)1 knivspids salt
Alle dele blendes til en ensartet masse og fyldes på en lukket beholder.

Ønsker du at plante martsvioler i din have, så er foråret et godt tidspunkt at plante dem i.