Forårsrengøring
Rengør drivhuset
Udover glæden ved at kigge på rene glasruder, så er der faktisk en dybere mening med at skrubbe både sprosser og glas rene her i foråret. Selve arbejdet med at få gjort huset rent kan godt udfordre, for hvordan kommer man helt op i tagryggen? Her kan jeg kun inspirere til min egen metode – jeg er sikker på, at der findes mange bedre løsninger i jeres haver.
Regntøj, spand, børst og kost
Når jeg på en vindstille dag har iklædt mig vandtæt tøj, ruller jeg haveslangen ud. Jeg begynder inde. De planter/krukker/redskaber og kasser, som har holdt vinterhi i huset flytter jeg ud. Derefter overbruser jeg alle overflader af glas og aluminium. Nu bruger jeg en skammel eller stol til at nå op, hvor taget mødes. I min spand har jeg blandet brun sæbe i lunkent vand og fundet bilbørsten frem. Jeg starter altid oppefra og arbejder mig igennem alle flader, hjørner og sprosser. Når hele huset er sæbet ind, bruger jeg igen vandslangen til at vaske sæbe og snavs ned.
På ydersiden af huset kan det være rigtig svært at nå helt op i toppen af taget. En langskaftet kost plejer at være mit værktøj. Den dyppes i spanden med brun sæbe og vand og påføres tagets overflade. Bilbørsten bruges, hvor jeg kan nå op. Igen overbruses huset med rent vand, så sæbe og snavs vaskes ned.
PS jeg har før været i gang med en højtryksrenser, hvis huset var meget snavset, men jeg undgår helst den kraftige stråle og larmen:-)
Bedre indstråling
Når drivhuset er rent trænger solens stråler meget lettere igennem. Især i det tidlige forår har det stor værdi, for planterne i drivhuset har brug for ekstra meget lys for at komme godt fra start.
Færre sygdomme og skadedyr
I drivhuset er der ikke ret mange naturlige fjender, som kan få bugt med spindemider, lus og gråskimmel. Det er derfor en rigtig god idé at opretholde en god hygiejne, så dine planter ikke bliver generet af uønskede skadevoldere.
I vinterperioden har skadedyr og svampe ikke ret gode betingelser, men en del af dem er sejlivede og går i dvale, mens de skjuler sig i sprækker og revner. Når du grundigt vasker drivhuset rent med brun sæbe, så er der en god chance for, at eventuelle skadedyr og svampesygdomme ikke kan overleve.
De selvsamme skadevoldere kan ligeledes søge tilflugt i jorden, som du måske har i drivhuset. Jorden i drivhuset gør vi ikke noget ved. Den har nemlig selv en masse nyttige bakterier og svampe, som sørger for, at et eventuelt angreb ikke er ødelæggende. Dog vil jeg anbefale, at du tømmer tidligere anvendte plantesække – jorden kan du blot hælde ud i køkkenhaven eller omkring dine stauder.
Mindre algedannelse