fbpx

Krogede lysekroner

Lys i Fuji kirsebær

Tænd for lyskæderne i den mørke tid – fujikirsebær ’Kojou-no-mai’ danner en fin krone, som er god til formålet

 

Når dagene kortes og mørket trænger sig på, så hjælper det om at tænde lys. Når julens traditioner nærmer sig, finder vi grantræer og årstidens planter frem. Enkeltvis eller samlet i små krukkefamilier byder de familien og gæster velkommen ved indgangspartiet.

Lysekrone


Lysdioder eller små elpærer sat på en lang snor er populære og aktuelle netop nu. Der findes mange forskellige løsninger på belysning, som man kan montere og få glæde af i planterne. Nogle kræver strøm fra en elinstallation, men der findes også løsninger, hvor en batteripakke hører med. Med de nye LED lys, så er strømforbruget meget lille, og her klarer batterierne sagtens opgaven.

Du har derfor rig mulighed for at sætte lys i kronen på planter, som du måske ikke lige tænkte kunne være en mulighed.

Tæt krone


En af mulighederne er at bruge den løvfældende fujikirsebær ’Kojou-no-mai’, som netop udvikler en masse små grene, der danner et fint zigzagmønster, og derfor giver et lidt kroget udseende. Her er det relativt let at binde en lyskæde på. Da ’Kojou-no-mai’ ofte er podet på stammer, så kan du komponere din helt egen installation af runde kroner med lys.

Japanske aner


I Japan, hvor fujikirsebær oprindeligt stammer fra, bruger man ofte træet som baljeplante. De store baljer står nøgne med deres dekorative kroner hele vinteren, og i april – maj måned springer de ud i fuldt flor. Når du vælger at plante opstammede fujikirsebær i store krukker, så kan de sagtens stå ude hele året rundt. Glæd dig til foråret, hvor de rosa knopper springer ud med næsten rent hvide lidt nikkende blomster. Snart følger bladene, som i udspring er purpurfarvede, men hurtigt bliver mere grønne. Gennem sommeren er løvets farver grønligbrune og rigtig pænt at se på. Man fornemmer kugleformen og aner de krogede grene. Lige inden løvspring trækker træet næringen tilbage fra bladene, som får rødorange blade, der sidder længe på planten.

Sådan passer du fujikirsebær


Køb altid en plante, der er flot og fint forgrenet i kronen. Kronens form dannes helt naturligt, men ønsker du en mere kompakt krone, så kan du beskære planten let. Beskæringen skal ske mens planten har blade.

  • Vælg en krukke med stor volumen, så der er plads til, at træet kan udvikle rodsystemet
  • Læg et drænende lag i bunden (evt. Lecanødder)
  • Plant i en god kvalitetsjord
  • Sørg for, at potteklumpen er vandet godt igennem og tag så plastpotten af
  • Plant så dybt, at det er muligt at vande uden at det løber ud over kanten
  • Til foråret kan du tilføre gødningskugler, der langsomt frigiver den næring, som planten har brug for
  • Husk at vande flittigt forår og sommer. Sørg for at overskydende vand kan løbe ud af krukken i efteråret og vinteren