fbpx

Et gammelt træ

Tempeltræ efterår

De vifteformede lysende guldfarvede blade giver havens tempeltræ et smukt og malerisk udtryk

 

Tempeltræet kan spores 230 millioner år tilbage, og man har fundet et fint fossil fra juratiden for 150 millioner år siden. Man regner med, at tempeltræet har været udbredt på hele jordkloden. En spændende tanke at forestille sig kæmpeøgler gå rundt i skove af disse smukke træer…

 

Sammenvoksede blade


Tempeltræet har særdeles smukke blade, der ser ud, som om det er sammenvoksede nåle. Bladene er vifteformede og 5 – 8 cm store. Når de i april måned springer ud, er de sarte lysegrønne, men bliver hurtigt mere mørkegrønne. Lige inden løvfald trækker træet sine grønkorn retur, og nu sidder bladene helt gule i nogle uger, inden de falder til jorden.

Tempeltræet i haven


Den forholdsvis langsomme vækst gør, at tempeltræet ikke synes at blive så kraftigt og stort, men når man måler 100 år gamle træer i Europa, så når de 20 m. Afhængigt af den størrelse, som du planter, vil træet nå en højde på ca. 4 – 5 m efter 10 år. Tempeltræet tåler beskæring, så ønsker du en slank udgave, er det også en løsning.

Dværgform, kugleform eller på stamme


Hvis du gerne vil opleve årets gang med det smukke tempeltræ, så behøver du ikke finde plads til et 20 m højt træ, for tempeltræet fås også i en dværgform eller som en fin kugleformet top på en stamme. Højden på stammen kan variere fra 60 – 120 cm. De opstammede sorter af tempeltræ danner en fin kompakt kugle, og bladenes først grønne og senere gule farver er lige så flotte, som på det almindelige tempeltræ.

Sådan plantes tempeltræ


Tempeltræet stiller ikke store krav til jorden, som den vokser i. Ved plantning er det dog en god idé at ”forkæle” træet med lidt kompost eller plantemuld. Vi anbefaler også at beskytte træet med granris eller klæde de første år. Når først træet har fået godt fat, så er hårdførheden god.

Du kan plante tempeltræ året rundt, men efteråret er en ekstra god årstid, hvor træet ikke risikerer at tørre ud. Nu har træet god tid til at danne lidt rødder inden løvspring.

  • Grav et hul, der er 1½ gang større end den potte, som træet står i
  • Løsn jorden godt i bunden
  • Sørg for at potteklumpen er godt vandmættet og fjern så potten
  • Nu sænkes planten ned i hullet og den opgravede jord fyldes i
  • Justér træet, så plantehøjden passer med, at potteklumpen dækkes med ca. 5 cm jord
  • Vand til med mindst 20 l vand pr. plante, og sørg for at vande i tørre perioder de første år i din have
  • Tempeltræet er ikke et træ, der har brug for store mængder vand, men især i etableringsfasen er det vigtigt, at jorden omkring træet ikke tørrer helt ud