fbpx

Syrentid

Syrener er spiselige og du kan lave saft på blomsterne

Så blev de RIGTIG forår

Når det sydfynske landskab draperes med smukke hegn af lilla blomstrende syrener, så er det forår. Det er lige nu og de næste to uger, at synet og duften af syrener er på sit højeste, og har du selv syrener i din have, så får du her et par tips til, hvordan du får max glæde af dem.

Buketter

Da jeg for flere år siden besøgte én af Danmarks mest vidende personer indenfor syrener, så fik jeg også hans råd om, hvordan man får syrener til at holde sig saftspændte som buketter. (Ole Heide har Danmarks største samling af syrener, og du kan se samlingen, hvis du kører til hans planteskole lidt udenfor Thisted)
 

  • Hav en spand fyldt med vand med dig, når du klipper blomster til buketter
  • Fjern alle grønne blade umiddelbart efter klipning og sæt blomsten ned i vandet
  • Skær et skråt snit og knus den nederste del af grenen, hvis den er meget tyk
  • Skift vandet i vasen et par gange

Du kan se, hvordan jeg gør i videoen herunder

 

 

 

Lav din egen syrensaft

Syrener er spiselige og elsker du også syrener, og er du vild med duften, så skal du næsten prøve at lave saft på de aromatiske blomster. Saften kan efterfølgende fortyndes med vand ligesom hyldeblomstsaft, eller du kan bruge syreneliksiren til at pifte et glas hvidvin eller mousserende vin op. Jeg har stor fornøjelse af at fryse syrensaften ned i isterningeposer og tilsætte dem drinks eller en kølig sommerdrik.

Vær ikke ked af at plukke blomsterne, for syrener danner deres blomster på sidste års tilvækst. De når derfor let at danne et nyt hold blomster til næste år.

 

Opskrift på syrensaft

Kog en lage af:
1 l vand
1 kg rørsukker
Skrællen og saften af 2 usprøjtede citroner
Lad lagen køle af til max. 40 0C.
 
Syrenblomsterne trækkes fri af de kraftigste stilke og rystes, så der ikke er insekter i. Saml så mange, at det fylder ca. 2 l. Fyld blomsterne i store sylteglas og hæld den afkølede sukkerlage over. Luk låget, og lad blandingen stå ca. 24 timer. Nu skal alt indholdet igennem et klæde, og den klare syrensaft kan hældes på rengjorte flasker, som opbevares i køleskabet.

I denne video viser jeg, hvordan man laver syrensaft