fbpx

Vigtig staude

 

 

Bierne summer og søger føde i haves blomsterbede. Nogle blomster har mere at byde på end andre, og Månedens Plante i april er netop sådan en blomstrende staude.

Lungeurt er delvist vintergrønne stauder, der fra april og i maj måned blomstrer med små tragtformede blomster, der har masser af nektar til sultne bier.

 

Effektiv bunddækkende plante

Der er mange fordele ved at plante lungeurt i haven. Først og fremmest er lungeurt nemme at dyrke og få til at lykkes. De tåler både fuld sol og dyb skygge. Plantes de solrigt, så er det dog vigtigt, at jorden ikke tørrer ud om sommeren.

Plantens evne til at dække bunden er god. De forholdsvis store ovale blade sidder i små rosetter og danner et tykt lag blade, som ikke levner plads til meget ukrudt. Afhængigt af sorten, så er bladene grønne med nogen eller megen mønster af gråhvide pletter. Hele planten er lettere håret.

Når planten er afblomstret, så står de dekorative blade tilbage og danner et tæppe af dekorative og sunde blade. De ældste blade visner lidt ned i vinteren, men med forårets varme dannes nye friske blade fra rosetten.

 

Fås i mange farver

Som mange andre værdifulde stauder, så er der krydset og arbejdet med lungeurt for at give os haveejere mulighed for at kunne vælge mellem et større og bredere sortiment. Den smukkeste hvide sort hedder ’Sissinghurst White’ og sorten ’Opal’ danner blåviolette sarte blomster og har nok det mest hvidbrogede løv. Nyere sorter er i disse år på vej til os, og de udmærker sig især ved at være mere blomsterrige og have en længere blomstringstid.

 

Sådan planter du lungeurt

Potten med din nye plante skal være vandet godt op. Du kan plante hvor som helst i haven, men du skal sørge for at jorden, du planter i, er humusrig (bland evt. lidt spagnum i jorden). Lungeurt trives også godt i surbundsbedet, men det er ikke et krav at bruge surbundsjord – den trives også i almindelig havejord.

  • Grav et hul, der er ca. 1½ gang større end potten, som planten har vokset i. Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet godt
  • Sænk potteklumpen ned i plantehullet og fyld nu op med den opgravede jord. Det kan være nødvendigt at løfte stauden lidt, så den ikke kommer for dybt i jorden
  • Plantehøjden skal flugte jorden
  • Vand godt til – også selvom jorden er fuldt vandmættet

Hvert forår kan du fjerne nogle af de mest kedelige blade, men undlad at klippe planten ned – planten har brug for de overjordiske skud til at danne nye rosetter med blade og blomster.