fbpx

Solskin og åbne havecentre

 


Det er godt at åbne op for gæster

 

JUBII! Havecentrene åbner igen 1. marts

Den sidste uge har været nervepirrende, for hvornår blev det muligt at lempe restriktionerne så meget, at havecentre og plantecentre landet over kunne få lov at åbne?

GOD TIMING

Man skulle næsten tro, at der var indgået en overenskomst mellem vejrguderne og regeringen, for den forestående genoplukning kommer lige i rette tid. I havecentrene er de klar med afstandsskilte, håndsprit og vejledning i, hvor mange man må være, når de fra på mandag åbner. I skrivende stund er de faktiske forhold endnu ikke meldt ud fra myndighederne, men personalet er klar med de foranstaltninger, der skal til for at sikre kundernes sundhed. 

VEJRET ER MED OS

Det rykker voldsomt i lysten til at få sået sommerblomster, tomater og salat. Vi mangler såjord, såbakker, frø og andet grej for at komme i gang. Lige nu er vejret usædvanligt forårsagtigt, så lysten til at få jord under neglene er rigtig stor. Meteorologerne melder om et “normalt” forår, hvor vi stadig vil få kølige perioder og nætter med frost. Haveforberedelserne bør derfor gøres i moderat tempo, så de spæde planter ikke risikerer at få frost og gå til. Der er flere planter, som du kan forspire nu, mens andre godt kan vente.

  • Tomater, chili og peber skal spires inde ved stuetemperatur og de kan sås nu
  • Ærteblomster (Lathyrus) kan med fordel sås nu, men tåler ikke frost, så hvis du bruger dit drivhus skal de ind, når der er risiko for nattefrost
  • Salater, ærter, kål, bønner og lignende skal du vente med. De spirer hurtigt, og når de er klar til udplantning, så er jorden stadig for kold. Fra slutningen af marts er det ok at forspire disse grøntsager
  • Vent også med at så agurker. De spirer på blot én uge og det bliver først varmt nok i drivhuset, når vi nærmer os maj måned
  • Sommerblomster til skærehaven (Stolt kavaler, Statice, Frøkenhat, Skabiose, Sommerasters og lign.) skal du også vente med at så fra midten af marts eller senere. De spirer hurtigt og kræver prikling og derfor noget mere plads. Har mulighed for at prikle frøplanterne op i større potter i frostfrie omgivelser, så kan du selvfølgelig godt starte nu

BRUG TIDEN TIL AT FÅ KLIPPET OG BESKÅRET

Der er mange ting, der skal klippes og ryddes op i haven her i det tidlige forår. Man kan nemt komme til at gå helt amok med saksen og saven. Årstiden, hvor mange planter er uden løv, gør det muligt at vurdere havens planter på en god måde. Skal nogle af grenene klippes ind eller helt fjernes? Er der selvsåede asketræer, løn eller kirsebær, som slet ikke hører til i bedet (eller hækken)? Trænger prydbusken til at blive tyndet ud?

Har du ribs, solbær og stikkelsbær, varer det ikke længe før de første knopper springer ud, og lige nu er det perfekt at få tyndet ud i de ældste og tykkeste grene – på den måde sikrer du dig en god og stabil høst til sommer.

Har du sidste år beskåret dine frugttræer, og står de nu med masser af oprette små skud (vanris), så er det smart at få dem klippet af nu. Det giver godt med lys ned i træet og til frugterne. Har du brug for at tynde ud i frugttræernes krone, så er det også et godt tidspunkt lige nu, hvor du kan se grenenes opbygning.
 

Som en god ven altid siger – du skal kunne kaste en bowlerhat gennem træet.