Snart skal samlingen af duftpelargonier ind i ly for frosten
Red planterne fra den første frost
Efteråret har med overbevisende vejrskifte ledt tankerne hen på frostklare morgener – måske med rim på græsset. Det er flere haveejere stået op til i sidste weekend og de sidste morgener.
Når temperaturen dropper lige når solen står op, og en enkelt times frost rammer haven, så vil der kun være ganske få skader på planterne. Falder temperaturen allerede sidst på aftenen og varer hele natten, er det straks noget andet.
Måske når frosten ikke at skade planterne under denne højtryksperiode, som i næste uge ændrer sig til mere lunt vejr, men inden længe skal vi have styr på de planter, som slet ikke tåler frost.
Listen over de sarte planter
Her har jeg listet de planter, som jeg umiddelbart tænker på skal ind under mere beskyttede forhold. Hvis risikoen for hård frost opstår, skal de helt ind eller beskyttes med vinterdækkende materialer, men i første omgang flytter jeg planterne ind i et uopvarmet drivhus, hvor de stadig får godt med lys i dagtimerne.
- Afrikansk skærmlilje
- Bægerranke
- Chokoladeblomst
- Citrusplanter
- Duftgeranier og pelargonier
- Echeveria
- Englebasuner
- Fuchsia
- Georginer
- Kanna
- Laurbær
- Mimosa
- Myrte
- Nerie
- Oliven
- Palmer
- Diverse stueplanter, som har været på sommerophold på terrassen
Køkkenhaven og knolde
Køkkenhavens salat falder sammen ved den første frost, men rodfrugter kan som regel godt stå i jorden selvom temperaturen falder til under frysepunktet i nogle timer et par dage i træk.
Georginernes blomsterrige stængler punkterer nærmest i frostvejr og hjælper på den måde os til at gribe spaden eller greben for at grave de værdifulde knolde op til lagring. Knoldene kan nemlig ikke tåle frost.
Har du ikke selv mulighed for at overvintre dine sarte planter frostfrit, så led efter et “plantehotel” i din nærhed. Her passer gartneren eller havecentret på dine planter frem til det bliver forår.