fbpx

Rosens uge d. 24. juni – 30. juni 2019

Der findes et væld af forskellige roser, og du kan altid få gode råd om de mange muligheder hos gartneren i dit lokale havecenter

En rose er en rose er en rose… Gertrud Stein skrev denne sætning i digtet ”Sacred Emily” (1913), og kender man ikke til digterens øvrige arbejde, så har de fleste hørt netop gentagelsen af ”En rose… Mange planter har betydning for vores kulturarv. De indgår som kulturelle elementer, der er med til at erindre os om fortiden, og de er med til at forme nutiden og dens historie. Rosen er et rigtig godt bud på en betydende kulturarvsplante.

 

De altid populære roser

Roser er et symbol på kærlighed, renhed og skønhed. Selv i børnebøger stikker prinsessen sig på en rose og reddes af prinsen. I haven er roserne til stor nydelse – måske fordi den har sin sæson. Smuk og frodig bukker den under for vinterens kulde og mørke for hvert forår at springe ud med friskgrønne blade og de smukkeste blomsterhoveder. Sommeren igennem fornøjes vi af farver og duft, hvorefter hele oplevelsen gentager sig år efter år.

Der findes utrolig mange forskellige rosentyper og rosensorter. Netop denne variation er med til at gøre roserne så populære – der er altid en rose, som passer ind i sammenhængen. Det kan være den storblomstrede rose, hvor der formes de perfekte blomsterhoveder, buketrosen med de mange blomster samlet i én blomsterstand, de små lave bunddækkende roser med små blomsterhoveder eller den 4 m høje rose, der vokser i havens træ, og hvor tusindvis af blomster hvert år dækker planten.

Er måske ikke den nemmeste haveplante, men…

Hvem kan undvære roser i egen have? Når bierne summer omkring de velduftende blomsterhoveder på en varm sommerdag, så glemmer man hurtigt de arbejdsopgaver, der er forbundet med roserne i haven. De fleste oparbejder hurtigt en rutine omkring pasningen.

  1. Beskæring når forsytiabusken blomstrer i marts/april
  2. Tilførsel af kompost og startgødskning umiddelbart efter beskæringen
  3. Supplerende rosengødning hver måned frem til august
  4. Vanding i tørre perioder

Flotte friske og sunde roser er besværet værd og nydelsen er i sig selv en stor belønning.

Behold roserne lidt længere

Hæng roserne til tørre og brug de tørrede rosenhoveder til dekorationer eller kranse. Klip korte buketter af nyudsprungne roser eller roser i knop. Fjern de fleste grønne blade, men lad et enkelt sidde tilbage. Bind roserne sammen i små buketter og hæng dem med hovedet nedad under et udhæng eller inde i parasollen.

Rosenblade kan også tørres til potpourri eller te. Her plukkes kronbladene forsigtigt af, spredes ud på vandsugende papir og tørres et lunt sted. De kan også tørres i en 50 grader varm ovn i 5 – 6 timer.

Duftende roser giver de mest aromatisk tørrede blomster.