fbpx

Grøntsager der pryder

NÅR KØKKENHAVEN OGSÅ ER PRYD
Der er mange, som har stor glæde af at dyrke deres egne grøntsager i haven. Fornøjelsen af at gå i køkkenhaven for at plukke salat, høste bønner, plukke ærter og trække gulerødder og porer op. Grøntsagerne er først og fremmest praktiske og har et defineret formål – nemlig at vi skal spise dem, men egentlig er de jo også rigtig flotte.

BLOMSTER I KØKKENHAVEN
For at understrege det smukke i køkkenhaven, så er det ikke ualmindeligt, at der også dukker blomster op. Det kan være morgenfruer og tagetes, som jo begge er spiselige. Det kan også være hele rækker af zinnia, stolt kavaler, sommerasters og studenternelliker. Netop denne idé gør det muligt, for det første at nyde køkkenhaven endnu mere, men også at kunne klippe mange blomster til buketter, uden at det skæmmer billedet af havens blomsterbede, hvor det af og til kan være lidt svært at nænne at klippe blomsterne af.

GRØNTSAGER I BLOMSTERBEDENE
Det modsatte gør sig faktisk også gældende, og flere og flere benytter muligheden for at nyde de smukke grøntsager i blomsterbedene. Der er mange gode bud på grøntsager, som kan vokse sammen med stauder og blomstrende buske, og her får du lige tre bud.

ARTISKOK
Flotte grålige blade og en blomsterstand med særdeles flotte og dekorative blomster. Det er blomsterbunden, som man spiser, og den skal høstes inden blomsten springer ud.

BLADBEDE
Gule, hvide, grønne eller røde. Bladbeder fås i mange forskellige sorter og deres farvespil gør sig godt sammen med mange sommerblomster og stauder. Bladbeder er også spændende at anvende i krukker.

KÅL
Palmekål, grønkål, rødkål – der er mange forskellige typer kål, og ønsker du at glædes over deres flotte pryd, så er det oplagt at plante kålplanter ind i dine blomsterbede.

Hvornår tager planterne skade af tørke?


Det er nødvendigt at vande alle nyplantede planter i haven

Hvad sker der, hvis planterne ikke får vand?

Regnvandstønden er for længst tørlagt, og selv om der er mange haveejere, som stadig vander deres haver for at holde planterne og græsset grønt, så er der bestemt også mange haveejere, som må give op og håbe på, at planterne klarer sig uden ekstra vanding.
Det meget udanske sommervejr helt uden nedbør sætter sine præg på både græsplæner, men også på havens blomsterbede, hvor både stauder og især hortensiabuskene lider af vandmangel. Spørgsmålet er så, om planterne vil visne? Her er svaret ikke entydigt, og det er nødvendigt at kigge grundigt på planterne.

HÆNGER MED HOVEDERNE
Hvis stauderne og hortensiabuskene midt på dagen, hvor solen er mest brændende, hænger lidt med hovederne, så er det jo et tydeligt tegn på, at de mangler vand. Planterne lukker ned for deres livsfunktioner for at beskytte dem selv mod fordampningen. Er de samme planter saftspændt til aften og næste morgen, så har planerne nået at opretholde væskebalancen og skal nok klare sig.

HER SKAL DU GRIBE IND
Ligger planterne hen ad jorden, eller taber de deres blade, så er de nået visnegrænsen og SKAL vandes for ikke at bukke under. Husk at vande grundigt igennem med minimum 10 l pr. plante og gerne 20 l, hvis der er tale om større planter.

HUSK at vande alle nyplantede planter og hække, og så skal krukkerne og drivhuset selvfølgelig også passes med vand.