fbpx

Rosens uge d. 25. juni – 1. juli 2018

Rosa rose 800x

Dejlig sommerstemning med rosenbusk i solskinsvejr. Her er det en smuk rosa buketrose, der står i forhaven og viser alle forbipasserende dens yndigheder

Nu begynder roserne for alvor at vise sig fra deres allerbedste side. De mange smukke blomsterhoveder vejrer i sommerens milde vinde på lette vinger. Lune dage og nætter byder op til mange timer i haven og på terrassen, hvor roserne er medvirkende til at skabe en romantisk stemning.

Det behøver ikke være vanskeligt

Roserne er heldigvis med til at gøre mange haveejere fuld af blomsterlykke og øger med sikkerhed haveglæden. Rosernes pasning er desværre også medvirkende til, at flere haveejere vælger de skønne planter fra i haven. Hvis man prøver at vende rosenpasningen til en hyggelig stund, så behøver det ikke være vanskeligt at passe dem.
I Rosens uge kan du hente en gratis quick-guide i rosenpasning i dit lokale havecenter. Tag en snak med gartneren om pasningen og få svar på dine spørgsmål.

Plant på rette sted

Der er helt klart forskel på, hvor godt rosenbuskene tager sig ud i haven. Først og fremmest gælder det om at finde den eller de typer af roser, som passer bedst til det sted, de skal vokse. Her er det en god idé at gøre sig klart, at solen har stor indflydelse på resultatet. Roser elsker nemlig sol og varme. De skal plantes, så der er et godt luftskifte – dog uden at stå i træk. En god næringsrig jord tilsat rosenjord er med til at sætte rosens nye tilværelse sikkert i gang.

Mange forskellige typer

Roser kan plantes som bunddække, som klatreplante, som solitær rosenbusk, som uklippet hæk eller i krukker og andre beholdere. Der findes et væld af sorter med store, mellemstore, mindre og små rosenblomster, der enten dannes som enstilkede rosenblomster eller samlede i større eller mindre buketter. Farvepaletten er megastor, og du kan helt sikkert finde dine favoritter iblandt havecentrenes store udvalg. Duften varierer fra sort til sort – både i styrke og sammensætning.

Det kan du også bruge roser til

De duftende rosenblade er særdeles velegnede til at lave rosengelé eller rosenvand af. Rosenvand kan bruges som parfume eller iblandes glasur og kommes i kager. Det er ikke kun de udskældte hybenroser, der danner hyben til marmelade. Der findes rosensorter med hyben, der ikke invaderer haven og naturen.
Roser er selvfølgelig velvalgte at bruge til buketter. Alene, men også sammen med mange af havens andre flotte sommerblomstrende planter.

Masser af råd og vejledning i dit lokale havecenter

Find din gartner, når du skal i havecentret. Gennem tiden er der samlet en stor bunke erfaringer med roser i haven, som gerne deles, så også du kan få fuld glæde af at dyrke roser og rosenbuketter i din egen have.