Vi har i Danmark en stor tradition for at plante hække. Vi planter hække rundt om vores huse, så vi tydeligt markerer, hvad der er mit og dit!
Inden for de seneste 20 år har havearkitekter anbefalet hække til andet end skæl mod naboen.
Hække bliver også anvendt som rumdelere og idéen stammer nok fra den romantiske havetid. Et stort element i den tid var overraskelse.
Når haven bliver opdelt i flere rum, ved man aldrig, hvad der venter en omkring hjørnet. Det gør haven spændende, og den synes måske større end den egentlig er, for der er meget mere plads til mange forskellige planter.
Plantevalg
Den typisk anvendte hækplante er liguster. Dernæst er det bøgeplanter, der som hæk beholder bladene på om vinteren i modsætning til bøgetræer, der er står uden blade om vinteren. Så virker den ikke bar og det brune look synes at falde i rigtig mange haveejers smag. Bøgehække er meget robuste. For det meste er de meget sunde og det eneste, som synes at være en bøgehæks værste fjende er tørke og stærk skygge fra store træer.
Barrodsplanter
Man planter oftest bøgehække med barrodsplanter. Planter, der er gravet op i planteskolen og transporteret ud til kunderne i havecentrene. Deres rødder er pakket ind i plastik, så de ikke udtørrer. Denne opbevaring er vigtig helt hen til det øjeblik, hvor planterne skal plantes i den fugtige jord.
Plantningstidspunkt
Selvom bøgens udspring sker med stor bevågenhed i april, er dens knopper først helt afmodnede og klar til vinterhvile fra slutningen af oktober og hen i begyndelsen af november måned.
Planter man før dette tidspunkt risikerer man, at planterne ikke har kræfter til at etablere sig, og derfor dør. Bøgeplanter bliver gennem vinteren opbevaret på store kølerum, så de ikke tager skade af at være oppe af jorden.
Man kan derfor plante bøgeplanter hele vinteren, hvis jorden altså ikke er frossen. Helt frem til maj måned, hvor planterne stadig kommer fra kølerummet kan man plante bøgehække.
Størrelsen på planterne
Når man i planteskolen får udleveret bøgeplanter står der eksempelvis 1/2 50-80. Det betyder, at planten har stået 1 år på frøbed og 2 år på afstandsbed. Den er i alt 3 år gammel. 50-80 betyder at den er sorteret i størrelsen 50-80 cm.
For at bøgeplanter nemmere kan vokse videre, er det vigtigt, at de har et godt rodnet. Bøgeplanter, der er plantet fra frøbed til afstandsbed har allerede etableret sig én gang og er derfor bedre gearet til at blive omplantet igen.
Selve plantningen
Markér rækken, hvori planterne skal sættes. Spænd en snor, så den står lige midt i rækken. Grav en rende på ca. 25 cm bredde og 40 cm dybde. Løsn jorden i bunden af renden.
Placér bøgeplanten, så den står op mod snoren, sørg for at alle rødderne kommer ned i jorden og dæk lidt jord på. Justér planten, så plantehøjden bliver den samme nu, som den var i planteskolen.
Afstanden mellem bøgeplanter er 25 cm eller 4 pr. meter.
Stamp jorden godt til på rødderne, så der er god kontakt mellem rødder og jord. Når hele hækken er plantet og den står lige og i den rigtige højde, lægges resten af jorden omkring planterne.
Af Marianne Bachmann Andersen