fbpx

Efterårskrukke


Genbrug af krukker

Der er ikke noget i vejen for at genbruge de krukker, som man har haft sommerblomster plantet i. Til gengæld er det ikke en god idé at genbruge indholdet af krukkerne. Smid derfor gerne hele potteklumpen på komposten og start forfra.

Rengøring af krukkerne kan være tiltrængt, da den i løbet af sommeren er blevet beskidt af sommerregnen og eventuelt er blevet lidt grøn af alger. Rengør derfor krukkerne med vand og evt. en svag opløsning af Rodalon, for at hindre algerne i at trives på krukkens overflade.


Valg af planter til efterårskrukkerne

Når man ønsker at tilplante sine sommerblomsterkrukker med efterårskulturer, som skal afløse de smukke og til tider spraglede blomster, vil man ofte ende ud med et mindre blomsterrigt billede. årsagen er, at mængden af efterårsblomstrende planter, som egner sig til krukker er mere begrænset, end udvalget af sommerblomster. Derfor kan man opleve, at udvalget af bladplanter er sat mere i fokus, hvilket heller ikke er en dårlig løsning. årets mest hektiske måneder i haven er ved at være bag os, og vi har alle brug for mere dæmpede omgivelser – også i vores krukker.

Planterne er naturligt ved at trække sig tilbage og behovet for både vand og gødning er ganske begrænset.
Trods dette mere afdæmpede oplæg til efterårets krukker, er resultatet ikke desto mindre ganske prangende.

Eksempel 1:
Heuchera i forskellige bladfarver. Heuchera, eller alunrod er en staude, hvis blade har nogle flotte mønstre og farver. Sortsudvalget er stort, men vælg gerne farver i orange, mørkerød og grøn og sæt dem sammen i krukken.

Eksempel 2:
Asters, Pieris og Euphorbia
. Asters og Euphorbia er begge stauder. Aster blomstrer flittigt i både august og september måned og kan købes i mange farver. Pieris er egentlig en bladstedsegrøn prydplante, som kan vokse sig stor og blive 1-1,5 m høj. Den anvendes i krukker, da bladformen og farven er specielt flot og er god at sætte sammen med andre planter. Pieris blomstrer om foråret. Euphorbia er en staude, som overvintrer med blade på. Euphorbia findes i mange sorter, som har specielt flotte bladfarver. Plantens vækstform giver krukken et dejligt let udseende og Euphorbia passer godt sammen med de blomstrende asters. Alle tre planter har nogenlunde den samme højde, og krukken vil fremstå som en sammenplantet flade. Brug derfor gerne en krukke med stor overflade, som ikke er for høj.

Eksempel 3:
Sedum og prydtimian.
Begge meget lave planter, som kan plantes i en høj og slank krukke. Sedum, eller stenurt er en plante, som findes i mange udformninger. Både blade og blomster kan variere i farve og kan give mange spændende sammensætninger. Prydtimian er krybende og blomstrer flittigt med violette blomster gennem sommeren og helt ind i september måned. Timian tiltrækker desuden mange insekter.

Eksempel 4:
Høstanemoner, efeu og lave græsser
. Anemone japonica, høstanemone er en staude, som blomstrer længe fra august og helt til oktober måned. Findes i sorter med hvide og rosafarvede blomster i forskellig højde afhængig af sorten. Hedera, efeu findes i utrolig mange bladfarver og former. Brug dem gerne flittigt i krukkerne, og de er specielt velegnede til de krukker, som er tilplantet med høje planter. De lave græsser kan med fordel tilplantes krukkerne, også om efteråret. I denne krukke er de opretvoksende blomstrende anemoner sat sammen med opretvoksende græs enten med røde blade eller med gulbrogede blade. Efeu plantet i kanten giver den ellers opretvoksende krukke et mere roligt udseende.

Eksempel 5:
Lyng
. Plant i aflange krukker, flade krukker eller i stentrug. Lyng blomstrer længe og er meget nemme at passe i krukkerne, da de næsten ingen vand skal have. Sørg for god dræning i krukken, så rødderne ikke drukner i vand. Plant i ensfarvede farver eller mix de mange sjove og dekorative sorter.


Frit valg!

Dette er blot nogle eksempler på, hvordan man kan komme i gang med at tilplante efterårets krukker. Der er frit valg på hylderne, og der er ingen regler for, hvad man må og kan. På mange måder er efteråret nemmere at have krukker på end sommeren, da pasningen er minimal og forventningerne til de ekstra plejede krukker med sommerblomster er væk.

Af Marianne Bachmann Andersen