fbpx

Krydderurter
Supermarkedernes små potter med krydderurter har en forholdsvis kort levetid, men sådan er det ikke med de krydderurter, som vokser haven. De er nu vågnet op til dåd med lækre friske nye skud, der er særdeles velsmagende.Hele vinteren har de friske krydderurter til maden været hjembragt fra supermarkederne, og nu kan vi endelig bruge løs af de skønne aromatiske krydderurter fra egen avl.

De fem potter med ramsløg, som jeg satte i halvskygge ved siden af hækken, har allerede bidraget til flere retter med grønt drys, og snart springer de runde knopper ud og fremtryller en smuk hvid blomst, der har en meget karakteristisk duft – og smag. Med ramsløg skal man kende sin besøgstid, for når de er afblomstrede, visner planterne helt ned og kommer først igen til næste forår.

Anderledes er det for slægtningene pibeløg, purløg og kinesisk purløg, der længe har været klar til høst og vil fortsætte med at vokse frem med nye skud helt til næste vinter.

Løvstikke, der er helt fortrinlig sammen med retter, hvori fisk og fjerkræ indgår, er også helt uundværlig som krydderi og smager lidt af selleri, men også har toner af koriander, kan man også så småt høste af. Den er flerårig og kan godt gå hen og blive en næsten meterhøj krydderurt.

Timian har overvintret næsten uskadt i år, men det er kun i de luneste haver, at rosmarin ikke går til. Mynterne er så småt i gang, merian ligeså, tilbage mangler persille, koriander og basilikum.

Persille er toårig, så når den har blomstret, visner planten væk. Derfor planter jeg altid nye persilleplanter hvert år.

Koriander kan du godt så selv, men også her køber jeg gerne færdige planter i havecentret.

Basilikum kan man også godt selv lave småplanter af til udplantning, men planterne kræver rigtig meget varme, så her skal man have et opvarmet drivhus eller en vindueskarm med masser af lys. Mit råd er at vente med at sætte nye basilikumplanter i haven til man er klar med at plante tomater – og basilikum smager ikke kun godt sammen med tomater i salat – de vokser også fortrinligt med samme mængde gødning og vand.

Længe har vi kunne plante timian, rosmarin, løvstikke, peberrod, merian, mynter, purløg, ramsløg, pibeløg, kinesisk purløg, spansk kørvel, salvie, kommen, bronzefennikel, citronmelisse, fransk estragon og artiskok. Nu kan vi også plante persille, bredbladet persille, basilikum, sukkerplanten Stevia, kørvel og citronverbena.

Af Marianne Bachmann Andersen