fbpx

Lavandula

Ingen andre steder kilder så mange behagelige duftindtryk lugtesansen som i en have. Plant duftende planter rundt om i haven og især der, hvor du opholder dig mest. Duftene smyger sig mellem hinanden og skaber en helhed, ingen menneskeskabt parfume kan hamle op med.

Når en ny have bliver til, er det planternes vækstform og blomsternes farver, der først og fremmest er i fokus. Planternes duft tænker de færreste på, og det er en skam, for duftene er en væsentlig del af havens helhed. Prøv at lukke øjnene og tænk tilbage på dejlige haver, du har besøgt. Frodigheden og blomsterrigdommen kan både syns- og lugtesansen huske.

Mange af havens planter dufter. Derfor får du næsten altid duften med som en bonus, når du planter en have, og det kræver ikke meget planlægning at sikre, at duftoplevelsen bliver en væsentlig del af opholdet i din have.

Hvis du sørger for at plante duftende planter netop der, hvor du opholder dig mest, får du naturligt nok mest fornøjelse af duftene. Planterne dufter, uanset hvor de placeres i haven, men du vil opleve duftene stærkest, hvis du planter de duftende planter, hvor der er læ, så duftene ikke fortyndes i sommerbrisen. Terrassen, gårdhaven og den hyggelige altan er læfyldte steder.


Blomsterne dufter ikke kun for haveejerens skyld

De romantiske dufte er faktisk en særdeles praktisk foranstaltning, der skal sikre artens overlevelse. Ved hjælp af duften tiltrækker planterne insekter, der bestøver blomsterne. Nogle planter dufter om dagen, men mange dufter mest om aftenen, fordi de bestøves af natsværmere, der ikke orienterer sig efter blomsternes farve men udelukkende efter deres duft. De planter får du ekstra meget fornøjelse af, når du planter dem nær aftenterrassen.

Når man tænker på en duftende have, tænker man uvilkårligt på roser. Men ikke alle roser dufter, så det gælder om at se sig for, når man køber roser for duftens skyld. Historiske roser som ‘Maidens Blush’, ‘Boule de Neige’ og ‘Jacques Cartier’ dufter vidunderligt. Det samme gælder de engelske roser som ‘Gertrude Jekyll’ og ‘Charles Austin’, og de fleste ‘Renaissance’ roser har duften i behold.Slyngroser som ‘Albertine’ og ‘New Dawn’ fylder også din have med dejlig duft.

Der er mange andre haveplanter end netop roser, der dufter. Du kan for eksempel plante sommerfuglebusk, Buddleja davidii, der ikke alene er en meget smuk busk. Den dufter også vidunderligt. Sommerfuglebusk er let og elegant med graciøst buede grene, der slutter i en lang blomsterstand med hvide, lilla eller purpurfarvede blomster. Sommerfuglebuskens duft er uimodståelig for sommerfugle, der flokkes om blomsterne og gør busken endnu smukkere.

Konvalbusk, Clethra alnifolia, er en sød men ikke særligt udbredt busk, der bliver 1-2 meter høj. Konvalbusken er næsten selvskreven til den duftende have, for de smukke, cremefarvede blomster, der sidder tæt sammen i oprette blomsterklaser, dufter præcist som forårets søde liljekonvaller.

Selv træerne kan være med til at skabe havens duftende kulisse. Sydbøg, Nothofagus antarctica, har balsamduftende bark, og omkring løvspring fylder de små, blanke blade hele haven med en dejlig krydret duft. Sydbøg er et kønt, let træ, der bliver 6-8 meter højt og kun kaster en let flimrende skygge omkring sig. Træet udvikler sig smukkest, hvis det plantes i læ.

Jacques-Cartier
Jacques Cartier
Charles-Austin
Rosa Charles Austin
sommerfuglebusk
Sommerfuglebusk Buddja Davidii
liljekonvalbusk
Konvalbusk Clethra alnifolia