fbpx

Rosenduft 1000x1000

Vær klar til rosens uge d. 24. juni – 2. juli

Roserne er havens ukronede dronninger, der med deres helt specielle ynde forstår at varme hjerterne. Roser sætter straks trangen til at sætte næsen i blomsten i gang – en handling, som kommer instinktivt fra hjernen.

NYT-NYT-NYT
Nu fejrer dit lokale havecenter også, at de i det Danske Rosenselskab fejrer Rosens uge fra slutningen af juni – først i juli måned. I mange år har selskabet fejret Rosens Dag i slutningen af juni, hvor roserne netop står i deres mest blomsterrige pragt. Nu er Rosens Dag blevet til Rosens uge, og der bydes op til en hel uges rosenfestival med masser af fokus på de dejlige roser.

Få succes med dine roser
Roser hører til blandt havens yndlinge, når de skal nydes, men når det kommer til pasningen, så efterlader det af og til dybe panderynker. Sjovt er det jo ikke at præsentere havens rosenbed med planter, der mistrives og slet, slet ikke lever op til forventningerne.

Gartneren i dit lokale havecenter har masser af tricks i ærmet, når det gælder om at få roser til at trække i den smukkeste blomsterdragt år efter år. Den erfaring kan du få del i, når du med hjælp af rosensaks, rosenhavehandsker, rosenjord og rosengødning kommer i gang med at plante i din have.

Sol og varme
De fleste roser elsker sol og varme. Enkelte slyngroser egner sig også til at stå i mere skygge, men som udgangspunkt, skal du plante roserne sydvendt i masser af sol. Jordens beskaffenhed er der skrevet meget om, når det handler om at få roser til at lykkes. Det er egentlig ikke så svært. Hvis du iblander den næringsrige kompostblandede rosenjord, så har rosen den basisform, som skal til for at komme godt fra start. Rosenjord er udviklet gennem mange års dyrkning af roser, og er en formidabel blanding, hvis du ønsker at dyrke roser i krukker.

Vand og gødning er, som hos andre planter, essentielt for et godt resultat. Roser hører til blandt de mest sultne planter i haven, så sørg for at følge gødningsplanen måned for måned.

Til pryd, duft og smag
Roser i havens bede er smukke, men roser kan anvendes til en hel masse mere. Først og fremmest er roser bare toppen, når vi snakker afskæringsblomster. Rosenblomsterne kan også bruges som dekoration uden at være i buketter – det gælder bare om at være kreativ, for hovedernes holdbarhed er faktisk ganske lang.

Desuden kan du lave rosenparfume, rosengelé, rosenbrød og hybenmarmelade af de sorter, som danner hyben efter blomstringen.

Se og oplev endnu mere til Rosens uge d. 24. juni – 2. juli i dit lokale havecenter