fbpx

rhododendron-blomstrer

Har du allerede et rododendronbed, ved du allerede, hvor meget beundring det får hvert forår og forsommer, når de forskellige sorters blomster springer ud. Den store variation i farver, former og størrelser på planter er et stor overflødighedshorn, når man skal vælge nye planter til haven.

Men hvordan opnår du, at bedet fortsat ser lige så prægtigt ud?

Jorden
Det er vigtigt at den jord, som rododendron er plantet i er surbundsjord. Den skal have en pH værdi på 4,5 – 5,5. Du kan selv teste jordens surhedsgrad eller få dit havecenter til at hjælpe dig. Med årene kan det være vanskeligt at holde pH nede. Hvis du husker at lægge et lag surbundsjord ovenpå planterne i dit bed hvert andet år, er du med til at sikre dig det rette pH niveau i bedet.

Vanding
Plant ALDRIG i tør spagnum. Den skal være ensartet vandet op. Spagnum indeholder ikke nær så meget vand, som almindelig havejord. Derfor skal rododendronbedet altid vandes i tørre perioder – især nyanlagte bede.

Gødning
Der er delte meninger om tidspunktet for gødskning af rododendron. Nogle mener lige inden blomstringen, andre lige efter blomstringen. Bruger du naturgødning, skal du gøde inden blomstringen. Bruger du handelsgødning, skal du gøde lige efter blomstringen. Brug KUN surbundsgødning.

Beskæring
Har du fået plantet for tæt i dit bed, kan det blive nødvendigt at flytte nogle af planterne. Planlægger du et nyt bed, skal du sørge for at der er god plads mellem planterne, så de ikke maser hinanden, når de er fuldt udvoksede. Er en gammel plante blevet for ranglet, kan du skære den helt ned til 40 – 50 cm højde. Er nogle af planterne blevet for brede, kan du skære dem lidt ind i siderne. Beskæringen skal ske umiddelbart efter blomstringen, inden den nye tilvækst starter.

Af Marianne Bachmann Andersen