fbpx

Mors dags buket

Hvorfor fejrer vi mors dag?

Med fare for at blive beskyldt for at være opfinderen af næstkommende søndags begivenhed ”Mors Dag”, så kan havecentre og planteskoler landet over faktis ikke tage æren for mærkedagen.
Dejligt er det, når mange familier benytter anledningen til at påskønne mor lidt mere, når vi rammer den anden søndag i maj hvert år.

Gammel tradition fra USA
”Mothers Day Work Club” syntes at være det sted, hvor det hele begyndte. Anna Marie Reeves Jarvis arbejde netop i denne klub, som havde det formål at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødeligheden. Hun mente, at amerikanerne skulle indføre en national mindedag for mødrenes arbejde, men ved hendes død i 1906, var det endnu ikke blevet til noget.

Det blev datteren Anna Jarvis, som fik succes med at få moderens idé gennemført og allerede i 1909 havde den nye tradition spredt sig til de fleste amerikanske stater. I 1914 blev Mothers Day officielt en national mærkedag.

Mors Dag i Danmark
I 1929 indførte Christian Svenningsen Mors Dags traditionen i Danmark. Han var aktiv i Foreningen for de Allierede Danske Våbenfæller, og syntes også at de danske mødre var helte og derfor skulle fejres hvert år. Især i 1950’erne blev mødrene ekstra påskønnet for at være midtpunktet i familien og ofte den, som opofrede sig for familiens medlemmer. Senere led mærkedagen dog nederlag, for kvindeoprøret ændrede idealet om kernefamilien, og nu var det ikke længere kun mor, der tog sig af børn og hjem.

Den moderne mor
I dag er vandende delte, når Mors Dag hvert år fejres, men mon ikke anledningen til at give mor lidt ekstra opmærksomhed nok går an – en blomst, en buket eller en plante til haven varmer altid hjertet!