fbpx

lathyrus

Det latinske navn for ærteblomst er Lathyrus odoratus og betyder duftende ærteblomst. Den kommer fra det sydlige Italien, Sicilien og Kreta.

I Danmark anvender vi ærteblomst som en énårig sommerblomst – det vil sige at den skal sås hvert år, da den visner og dør sidst på efteråret.

Dejlig duft
Der findes flere forskellige slags ærteblomster. I gruppen af stauder kan man også plante Lathyrus som blomstrer hvert år. Det er gode planter i staudebedet, men de dufter ikke. For at få dejligt duftende ærteblomster skal du vælge de énårige sommerblomster.

Såning og udplantning
Ærteblomster er de første blomsterfrø, som skal sås hvert år. Læg frøene i 37 grader C varmt vand natten over og kom dem i en potte eller bakke med såjord. Du behøver ikke at dække potten til med plastik. Stil potten eller bakken lyst i vindueskarmen, vinterstuen eller i drivhuset udenfor. Lyset er med til at ”vække” frøet, som fugten i jorden opbløder langsomt. Så gerne i slutningen af februar eller starten af marts måned.

Det tage typisk 3-4 uger inden planten kan ses, og spiringshastigheden afhænger af, hvor varmt potten eller bakken står. Har du forspiret frøene ved stuetemperatur, er det bedst at placere de nye små planter køligt, så snart du kan se dem.

Lader du dem stå ved stuetemperatur vil de strække sig og blive tynde og lange med fare for, at de ikke klarer at blive plantet udenfor. Stiller du dem derimod køligt, vil de vokse sig stærke – om end det tager lidt længere tid. Den køligere væksttemperatur afhærder planterne, så de nemmere kan tåle at blive plantet ud i haven.

De fremspirede planter plantes enkeltvis ud i jorden med ca. 30 cm mellem hver plante. Plant dem fra starten af maj måned og sørg for at vande godt.

Stativ
Plant ærteblomsterne ved væggen, opad stakitter og plankeværker eller midt i haven. Det vigtigste er, at du sørger for noget, de kan gribe fat i. Ærteblomster danner slyngtråde, som de hæfter sig fast med.

De bliver nemt 1,5 – 2 m høje og kan ikke bære sig selv på de bløde blomsterstængler. Trådnet er ideelt, men stativer af pilegrene og hasselgrene kan også anvendes, blot skal man lige hjælpe den første meters vækst på vej med et par opbindingstråde.

Buketter
Så snart de første blomster udvikler sig på planterne er det tid. Tid til at klippe dem af! Ærteblomster vokser nemlig kun til blomsterstadiet, hvorefter de danner frø i ærtebælgene og dernæst går i stå.

Klipper man blomsterne af, giver man et signal til planterne om at sætte nye blomster, for planten vil jo gerne sikre sin overlevelse til næste år ved at kaste frø. Du skal derfor ikke være ked af at høste blomsterne fra dine planter – det holder dem bare i gang.

Af Marianne Bachmann Andersen