fbpx
beskaering-af-vin02
vinter Artikel

Hvis du trænger til at stresse af midt i julens mange aktiviteter og mængder af mennesker, der med panik i øjnene skal handle gaver, pynt og mad ind, så gå i haven et par timer. Vejret er mildt – så mildt, at beskæringsarbejdet sagtens kan udføres på enkelte planter.

Mange placerer blåregnplanten op ad en husmur for at lave en vifte eller espalier af den skønne slyngplante, som jo også fås i sorter med hvide og rosa blomster. Årets tilvækst er ofte meget kraftig, og de lange tynde nye grene udgør lidt af et virvar.Har du ikke allerede dannet blåregnens ”skelet” – de vandrette eller vifteformede grene, skal du gøre det inden du går i gang med at klippe noget af. Nu skal du klippe alle sidegrenene til ”skelettet” af, så der kun er omkring tre bladknopper tilbage. Det er på disse knopper, at næste års blomster pryder væggen i maj – juni måned.

Vidste du, at glemmer du at beskære blåregnen, risikerer du, at planten ikke har ret mange blomster

Når du alligevel har fundet saksen frem, så gå i drivhuset og lav en næsten lignende beskæring på vinstokken. Alle årets gamle skud med blade og vindrueklaser klippes tilbage, så der er ca. to knopper til næste års vækst.

Selve stokken – længdeskuddet – bindes til, og det anbefales at lægge ca. 50 cm til hvert år. Klip blot spidsen af, for der kommer nemt et nyt skud til næste år, som du kan føre videre.

Oplevede du, at der var (for) mange klaser på vinstokken, kan det være nødvendigt at tynde ud i de sidegrene, som man ellers efterlader med to knopper. Min erfaring er at, der ca. skal være 15 cm mellem hver sidegren. Du tynder ud i sidegrenene ved at klippe dem helt ind til vinstokken.

beskaering-af-vin01

Af Marianne Bachmann Andersen