fbpx
hibiscus
Vinter Efterår Artikel

Sommeren igennem har hawaiiblomsten (Hibiscus rosa-sinensis), nerien (Nerium oleander) og trillingranken (Bougainvillea) været med til at sætte scenen på terrassen. De har givet farve og sommerstemning og har dannet den frodige, næsten eksotiske ramme om udelivet på terrassen. Nu er sommeren forbi, men det er til gengæld ikke forbi med planterne. Hvis du sørger for at tage dem ind, før frosten kommer, kan du have glæde af dem inden døre hele vinteren.

Blomsternes stærke pangfarver lyser op og holder vinteren lidt på afstand. Sjove skjulere, skåle og bokse i neonfarver understreger og forstærker blomsternes effekt og letter også på vinterstemningen. Hvorfor skal det være så kedeligt? Selv om det er vinter, kan man jo sagtens glæde sig over rendyrket havestemning inden for hjemmets fire vægge. Med hawaiiblomstens store, gule, røde, pink eller orange blomster, er der i hvert fald ingen undskyldning for at mangle farve i indretningen, så lad bare haven flytte med ind.

Hawaiiblomst, nerie og trillingranke, er alle flerårige planter, der stammer fra varmere himmelstrøg. De har det fint med sommervejret på vore breddegrader, men vinterens lave temperaturer tåler de ikke. Derfor skal de tilbringe vinteren i absolut frostfrie omgivelser.

Hawaiiblomsten er så glad for sol og varme, at vindueskarmen i stuen er et udmærket vinterlogi. Den skal have så meget sollys som overhovedet muligt, men så klarer den til gengæld stuevarmen uden problemer. Hvis planten er blevet lige lovlig stor, kan du roligt skære den tilbage. Den skyder hurtigt igen og bliver flot og busket af beskæringen.

Trillingranke og nerie foretrækker derimod en mere kølig placering, så de kan hvile lidt og samle kræfter til endnu en sæson. En frostfri udestue er perfekt til overvintring. Der er masser af lys og passende lave temperaturer. Planterne trives med netop de forhold og giver til gengæld liv og frodighed vinteren igennem.

Pas på med vanding i vinterhalvåret. Planterne bruger ikke ret meget vand og næring i hvileperioden. Spring gødningen over og vand kun sparsomt, så risikerer du ikke, at rødderne rådner. Når termometret igen viser plusgrader til foråret, flyttes planterne ud igen, så de får mest mulig fornøjelse af sommersolens stråler.

Af Marianne Bachmann Andersen