fbpx
visne-blade
Vinter Efterår Artikel

Så skal vi til det igen – synes ellers lige vi samlede blade op, men haveåret er gået, vinteren nærmer sig og bladene rasler af træer og buske. Alle bedene i haven dækkes i bunden af løv, og det er godt. Her formuldes mange blade langsomt over vinteren.

Jordens dyr og bakterier æder sig gennem dem og producerer humus og gødning til planterne.

Bladlaget dækker også de lidt sartere planter, men vær opmærksom på, at musene bruger bladene til at gemme sig i, og de kan – hvis vinteren er rigtig barsk, forrette mange gnaveskader på planternes bark. Især er musene vilde med frugttræerne, så fjern bladene her.

Anderledes står det til med de blade, der dækker fortovet eller græsplænen. På fortovet bliver bladene glatte, og du risikerer at forbipasserende falder. Husk, at det er DIT ansvar at holde fortovet ryddet foran din bolig.

Græsplænen skriger ikke så højt, når den dækkes af blade, men vil på længere sigt være rigtig nødlidende. Et tykt lag blade på en lidt langhåret græsplæne, hvor der kommer snedække i en længere periode = sneskimmel og udgået græs.

Sørg derfor for at rive bladene fra græsplænen sammen. Bladene er, medmindre det lige har regnet, ikke særlig tunge, men de fylder meget. Vi rydder mange blade hvert efterår og kreativiteten er stor, når trillebøren skal flytte blade.

Fyld i kurve
Fordelen ved at fylde tørre blade i kurve er, at der kan være rigtig mange. Ved at presse dem god sammen, er det imponerende at se, hvor stor en bunke sammenrevne blade, der kan være plads til.

Brug en presenning
En letvægtspresenning placeres, så de sammenrevne blade kan rives ovenpå den.
Lav lange bræmmer af blade og bred presenningen ud langs bræmmen. Flyt presenningen i takt med, at bræmmen fjernes.

Hvor mange trillebørfulde blade denne løsning afhjælper, kommer an på størrelsen og vægten af bladene – for presenningen skal helst kunne slæbes væk!

HUSK, at blade er lig næring. Gem bladene på komposten, bred dem ud over køkkenhaven eller læg dem i bunden af blomsterbedene, hvor de langsomt formulder.

Af Marianne Bachmann Andersen