fbpx
Kartofler
Efteraar Artikel

Meteorologerne meldte om rekordhøje september-temperaturer og det var vel nok både mildt og dejligt. Nu er de uldne sweatre fundet frem og bør nok beskyttes med en vind- (og vand)tæt jakke. På med støvlerne, prop havehandskerne i lommen sammen med beskærersaksen og kom nu ud i lyset.

Måske har du ikke lige lyst til store aktiviteter i din have, men hvorfor ikke benytte de dejlige bonus-havedage til at få ordnet og klaret et par ting?

Efterårets gøremål i haven består oftest i at høste frugt og grøntsager. Der er ingen meldinger om hård nattefrost, så det haster slet ikke med at få gravet rodfrugterne op – dog vil det være på sin plads at få gravet de kartofler op, som du endnu ikke har fået spist. Nedbøren er med til at blotte knoldene, som bliver ubehageligt grønne og skal kasseres, og den fugtige jord er med til at øge risikoen for råd på knoldene. Når du har gravet kartoflerne op, så skyl dem med haveslangen og lad dem lufttørre en god eftermiddag med vind og sol, inden du pakker dem ind i lystæt materiale (avispapir og pap fungere fint) og stiller dem køligt under tag.

Beskærersaksen kan fjerne et par vandris fra æbletræet, hindbærbedets ”gamle” frugtbærende grene, klaser med rådne druer i drivhuset og andre lidt kedelige afblomstrede toppe i havens bede.

Ryd endelig ikke helt op, for fuglene elsker de mange frøstande og når de første morgener med rimfrost toner frem, kan du nyde synet af iskrystaller overalt.

Fyld gerne kompostbeholderen godt op, men overvej også at fordele haveaffaldet som jorddække i dele af din køkkenhave. Jorddækket vil give masser af gemmemuligheder for regnorme og mikroliv i din jord, som kun kommer dig til gavn, når det igen bliver forår.

Af Marianne Bachmann Andersen