fbpx
Dahlia
Efteraar Artikel

Det er tid til store voluminøse buketter med blomster i regnbuens mange farver, for georginerne står lige nu på deres allerhøjeste. Jo flere buketter du plukker, jo flere vil der være på vej lige indtil frosten gør sit til planternes endelige afsked – for i år. For så kommer tiden, hvor du skal i gang med at grave knoldene op!

Hvorfor kan georginer ikke overvintre?

Georginer, eller Dahlia, som de hedder på latinsk, stammer oprindeligt fra Mellemamerika, hvilket er hovedårsagen til at de ikke kan overvintre på vores breddegrader. Planterne danner en underjordisk knold, og den tåler ikke frost.

Hvordan overvintres georginer?

Når den første frost har svedet de kraftige blomsterstængler, der vil ligge som en flad, slimet klat på jorden, så klippes toppen fri. Grav nu alle knoldene op, ryst så meget jord af, som muligt og læg dem i trådkasser, eller kasser med god luftcirkulation. Strø gerne lidt spagnum i bunden af kasserne.

Hvordan opbevares knoldene?

Frostfri opbevaring er et must. Får knoldene frost, vil de hurtigt rådne op. Dog går det ikke at sætte knoldene ind i udestuen, hvor temperaturen om dagen bliver for høj. En kælder med konstant temperatur under 10 grader C er perfekt. Knoldene behøver ikke lys.

Hvornår kan de plantes ud igen?

Tilse løbende knoldene vinteren over og tilfør lidt vand, hvis de virker tørre. Fra april måned kan de trækkes frem i lyset og ”vækkes” af dvalen ved lidt højere temperaturer. Plant først knoldene ud i slutningen af maj måned, hvor risikoen for frost er minimal.

Af Marianne Bachmann Andersen