fbpx
hoestogspis
Sommer Efterår Artikel

Kan man få for mange frugtbuske i haven? Efter flere gange at have plukket massevis af hindbær, ribs, solbær, stikkelsbær og nu blåbær, synes fryseren og marmeladeglassene at være noget fyldte.

Bærhøsten er i år imponerende, og man ved jo aldrig, hvornår den svigter. I god tråd med tidens Stop Madspild-kampagner gælder det om at få høstet al frugten, inden den rådner på buskene.

Jeg efterlader altid lidt til havens fugle, som jo også skal nyde godt af de sødmefyldte bær.

Det myldrer med masser af opskrifter, som man kan anvende frugten til, men skal du hurtigt omsætte dagens indsamling til en familievenlig spise, så kan det anbefales at lave saft eller rødgrød af de mange bær.

Opskrift på sommersaft
1 kg frugt
2 – 3 dl vand
200 – 300 g sukker

Det er både nemt og overskueligt at koge saft i en saftkoger eller lade saften af de kogte bær løbe igennem et klæde natten over. Vent med at tilsætte sukker til du har siet saften.

Når du har smagt den til med sukker, skal den blot hældes på rengjorte flasker, som fyldes helt op. Opbevar dem køligt.

Får du rigtig meget saft ud af din høst, så rens nogle plastflasker og læg saften i fryseren til vinterens ”safttoddyer”.

Opskrift på rødgrød
1 kg blandende bær (solbær, ribs, jordbær)
200 g hindbær
2 dl vand
300 g sukker
1 – 2 spsk. kartoffelmel

Skyl bærrene og kom dem i en gryde med vand og sukker. Rør rundt og lad bærrene trække en times tid eller mere. Sæt gryden over svag varme og rør jævnligt til blandingen når kogepunktet. Skum urenheder af og tag gryden af varmen.

Rør kartoffelmel ud i koldt vand og bland jævningen i gryden når grøden er så varm, at den er lige under kogepunktet. Koger du grøden med kartoffelmel, vil den blive lang i konsistensen.
Drys grøden med et tyndt lag sukker og lad den køle af.
Spis grøden med kold fløde eller mælk.

Af Marianne Bachmann Andersen