fbpx
Græs
Sommer Artikel

Sommeren har været gavmild med regelmæssige vandinger til haverne. Det har betydet, at græsplænernes behov for ugentlige klipninger er fortsat i hele juli måned, som jo ellers ofte er en tør, varm sommermåned, der godt kan efterlade de grønne flader nærmest helt visne. Det er ikke tilfældet i år. Ved nærmere eftersyn har mosvæksten faktisk haft kronede dage og efterlader plænerne med stødpudeeffekt – behageligt og blødt. Når græsset er for langt, vil skyggeforholdene ændre sig og give mosset et forspring. Det samme gør sig gældende i havens skyggefyldte områder, hvor græsset næsten ingen lys får.

Gødning

Selv om det lyder lidt skørt at gøde græsplænen, når den er så flot grøn, så er der faktisk mening med galskaben. Sørger du for, at din plæne er godt gødet, vil græsset styrkes og tage herredømmet over mosset. Gartneren i dit havecenter vil som regel anbefale, at du bruger en organisk plænegødning, som giver græsset en bred vifte af gavnlige næringsstoffer. Frigivelsen af de organiske gødninger sker kun i små doser, og vil vedligeholde græssets rodvækst over en længere periode.

Så ny plæne

Er der alligevel områder i din have, som fortrinsvis består af mos, hjælper det ikke at gøde med organisk plænegødning. Her er det nødvendigt at få målt jordens surhedsgrad (det kan din gartner hjælpe dig med) og derefter anlægge en helt ny plæne. Er jorden for sur, skal der først kalkes. At anlægge en ny plæne netop nu er en rigtig god idé, for jorden er dejlig varm, og du vil hurtigt kunne se resultatet af dine anstrengelser, for græsset spirer meget hurtigt og dækker den bare jord i løbet af få uger.

Af Marianne Bachmann Andersen