fbpx
aeble
Forår Artikel

I de gamle frugthaver ude på landet står store, flotte krogede frugttræer ofte stadig. Hvert år fyldes de med kilovis af frugter. Så mange frugter at der er nok til både beboere, naboer, høns og hele egnens fugle. Disse gamle frugttræer er ikke særlig plukkevenlige og det er nødvendigt at bruge lange frugtplukkere eller samle frugten fra jorden.

Faktisk var det frugtavlerne, der indførte andre grundstammer at pode f.eks. æbler på. I stedet for de normale vildstammer, indførte man stammer, som hæmmer toppens vækst, så træet ikke bliver så højt og dermed mere rationelt at plukke fra.

Flere træer i et
Faktisk består frugttræet af to træer. Roden og ca. 10 cm op ad stammen er det grundstammen. Resten af stammen og kronen er det den sort, som man har valgt.

På planteskolen planter man grundstammer ud om foråret. Grundstammerne bliver okuleret (podet) om sommeren med de sorter, man ønsker. Året efter klippes grundstammens top af og den podede sort vokser op og bliver et træ.

Frugttræer som prydtræer
I havecentrene kan man købe frugttræer, som er produceret i potter. Træerne er podet i marken og står der til de er 1-2 år gamle. Det sidste år står de i potter, hvor kronen formes til et pænt prydtræ med ofte 5 grene i kronen eller mere.

Beskæring af unge frugttræer
Når man vælger at plante frugttræer i haven, placeres de ofte, hvor alle kan se det. Midt i græsplænen, foran huset eller ved siden af legehuset. Det gør derfor ikke noget at træet er kønt at se på. Et træ med mange grene i kronen vil hurtigt blive et tæt og kønt træ, så det er der jo ikke noget i vejen for. Ønsker man imidlertid at få et frugttræ, som giver masser af dejlige frugter, er der for mange grene. Træet har ikke mulighed for at bære dejlige frugter, når der er for mange grene i et forholdsvis lille træ.

Det er altså nødvendigt at udvælge 3 førende grene i toppen af det nyindkøbte frugttræ. De overskydende grene klippes helt ind til basis af stammen i et snit, som har så lille en såroverflade, som muligt.

Tidspunktet for beskæringen kan være umiddelbart før plantningen af frugttræet eller efter det første år i haven. Det er ofte en god idé at gøre det med det samme, da man ellers risikerer at glemme det.

Safttrækkere
Mange unge frugttræer har små, tynde sideskud langs stammen og lige under kronen. Det kaldes safttrækkere og de har den funktion at kalde saft til hovedstammen og derved sikre tykkelsesvæksten. Så længe de er meget små, er det en god idé at lade dem sidde og lave tykkelsesvækst, men så snart de bliver tykkere end en tommelfinger, skal de klippes af.

Plantning af frugttræer
Frugttræer skal plantes i den plantehøjde de er sat i den potte de indkøbes i. Podestedet sidder over jorden og det skal det blive ved med. Hullet skal være så stort, at der er god plads til at plante træet og få god løs muldjord omkring rodklumpen for at fremme røddernes vækst ud i jorden.

Planter man frugttræet i græsplænen, skal der fjernes så meget græs i en radius fra stammen, at det svarer til kronens bredde. Det vil sige, at der typisk skal fjernes græs i en diameter på ca. 1 meter. Når træet er vokset godt til, kan græsset godt få lov at dække under træet, men græsset vil de første 3-4 år udgøre så stor en konkurrence for træet at træet hæmmes i sin vækst.

Frugttræer vokser i ganske almindelig havejord og vil gerne vandes det første år, det plantes. Planter man om efteråret, er behovet for ekstra vand det efterfølgende forår begrænset. Frugttræer skal gødes hvert forår, når der er kommet blade på træerne.

Af Marianne Bachmann Andersen