fbpx
Krydderurter
Forår Artikel

Det tidlige forårs manglende varme er gået ud over timingen i køkkenhaven. Vi nærmer os Grundlovsdag, hvor mange normalt kan hente den første portion kartofler i haven, men den lader ikke til at slå nogen rekorder hvad knoldstørrelse angår. Når de nye kartofler nu er hjembragt fra mere succesfulde gartnere, kan vi heldigvis gå i krydderurtehaven for at høste friske krydderurter til dressingen, ovenpå de nykogte kartofler eller i kartoffelsalaten. Retter med fisk kvitterer især for brugen af både estragon, purløg og kinaløg. Ramsløgene er på retur, men planter du kinaløg i haven, kan du hele sommeren fortsat få glæde af purløgs-hvidløgssmagen. Mange af krydderurterne er flerårige og klarer fint de danske vintre, men vedligeholdelsen af krydderurtebedet kræver både en hård hånd eller spade og nogle friske planter.

Rodskudsdannende krydderurter som peberrod og mynter breder sig og skal holdes i skak, så de ikke overtager hele bedet. Hak gerne ned i planterne med en spade og fjern (høst) de kasserede skud. Du kan sagtens udføre denne lidt voldsomme form for beskæring nu mens planterne gror. Har du citronmelisse og andre frøspredende krydderurter, gælder det om at få luget alle de små planter ud af bedet. Når disse reduktioner er udført, skal du grave den frie jord godt igennem, eventuelt iblande kompost og løsne jorden, så du kan plante de nye krydderurter med de bare hænder!

Måske mangler du:
Estragon
Glatbladet persille
Kruspersille
Kinaløg
Koriander
Basilikum
Bronzefennikel
Bananmynte


Af Marianne Bachmann Andersen