fbpx
forsythia lynwood
Forår Artikel

Havesæsonen er skudt i gang og det er tid til at gøde. Græsplænen skal gødes, frugtbuskene, roserne, surbundsbedet og alle øvrige blomsterbede skal have så gode betingelser, som muligt. Med oprejst pande går turen til det lokale havecenter og afdelingen med gødningsprodukter.

Den er stor! For der findes snart sagt en gødning til hver plantegruppe haven har. Godt at der findes en veloplyst gartner sådan et sted, for hvad er forskellen på de forskellige posers indhold, og hvor får man mest valuta for pengene?

De store sække vendes for at læse på deklarationen, men hvad er det egentlig vi skal interessere os for, og hvad er det rette valg? Nogle af de mest almindelige spørgsmål finder du svar på her:

Hvad er forskellen på organisk og mineralske gødninger?
Organiske gødninger er naturgødninger og sammensat af dyregødning, benmel eller andre naturmaterialer, der indeholder gødning.
Mineralske gødninger er fabriksfremstillede gødninger, der typisk deklareres med et indhold af hhv. N(kvælstof)P(fosfor) og K(kalium).

Hvad skal der være i gødningen?
Den største gødningskilde er kvælstof – Nitrogen. Når der på en poses deklaration står, at der er 12 % N, betyder det, at der i hele posens indhold er 12 % N. Jo højere N-indholdet er, jo mere kvælstof får du for pengene.

Der er en øvre grænse for, hvor meget N-indholdet må være, for gødninger med højt N-indhold kan bruges til at fremstille bomber! Du vil derfor ikke kunne finde gødninger over 23 % N.

goed

Hvor længe holder gødningen?
De organiske gødninger frigiver gødning over en længere periode. Naturens evne til at oplagre kvælstof er unik, men nedbrydningen til brugbart kvælstof tager ofte lidt længere tid. Det er oplagt at anvende organiske gødninger til sandede jorde, hvor udvaskningen er relativt høj.

Mineralske NPK-gødninger virker næsten med det samme. Gøder du græsset lige inden en regnbyge, vil alle de hvide gødningsperler hurtigt være opløst og gødningsstofferne frigivet til direkte brug af græssets eller planternes rødder. Anvender du mineralske gødninger, skal du ofte gøde mere end én gang.

Hvor meget skal man give?
Da der er stor forskel på, hvilken sammensætning gødningsprodukterne har, skal du holde øje med, hvor stort et areal du kan dække med posens indhold. Hvis kvælstofindholdet er lavt – måske kun 6 %, skal der jo dobbelt så meget gødning til, i forhold til, hvis kvælstofindholdet er 12 %.

Ændrer du gødningspraksis – eks. skifter fra at bruge NPK gødninger til naturgødninger, vil man opleve at planterne måske ikke vokser så hurtigt, men over tid skulle det gerne give det samme resultat. Husk igen at dosere, så kvælstofmængden ca. er den samme.

Hvorfor så mange forskellige gødninger?
Det er oplagt at sammensætte gødninger, så de passer bedre til vores planter. Roser er sultne og kræver store mængder af kvælstof. Surbundsplanter vokser ved lav surhedsgrad, og for at fastholde surhedsgraden, skal man anvende en gødning, der er tilpasset forholdene.

Andre nyttige specifikke gødninger til citrusplanter, bladstedsegrønne planter og tomaterne i drivhuset er et tilbud, hvor gødningen er forfinet til den kultur man dyrker – almindelig gødning vil i de fleste tilfælde være tilstrækkelige.


Af Marianne Bachmann Andersen