fbpx
brombaer
Forår Sommer efteraar Artikel

Vi kender de dejlige søde, sorte bær fra gåturerne i naturen, hvor brombærkrattene bugner af dejlige modne bær i september måned. Ikke mange dyrker deres egne brombær, men det er faktisk en mulighed.

Sortsvalg
Bærerne, som vi plukker i brombærhegnene i den vilde natur kommer fra den vilde brombær Rubus fruticosus, har mange torne på lange skud og breder sig ivrigt med rodskud. Bærerne er ikke særlig store, men der er mange af dem, og de smager rigtig dejligt.

I I dag kan man købe krydsninger af brombær, så man også kan få brombær uden torne.

Thornfree er som navnet antyder helt uden torne. Den er hårdfør og sætter dejlige store bær, som er egnede til syltning.
Loch Ness er tornløs og modner tidligt, allerede i august.
Armenisk er det tætteste man kommer på den vilde, da den er kraftigtvoksende og har mange torne. Den sætter mange bær i god kvalitet.

Plantning og pasning af brombær
Brombær trives i almindelig havejord og er nem at plante. Man kan plante dem til et krat i et hjørne, eller man kan plante dem ud på rækker lidt ligesom hindbær.

Vælger man at plante på rækker, skal der være mellem 2 og 3 meters afstand mellem rækkerne for at få plads nok til at ordne planterne. Planteafstanden i rækken bør være på ca. 0,5 m.

Der skal sættes et espalier af tråde op for at kunne fæstne skuddene. Brombærs naturlige måde at klatre på er ved hjælp af deres torne. Vælger man tornfrie sorter, vil de ikke selv kunne fæstne sig til en stolpe eller et hegn, her er det nødvendigt at spænde snore op for at kunne binde grenene til.

Der skal være ca. 0,5 m afstand mellem trådene og de bør være 2 m høje.

Beskæring
Brombær blomstrer på 2 års skud og beskæringen foregår således:
– ved plantning klippes planterne tilbage til ca. 20 cm højde.
– beskæringen foregår efter høst af bærerne, hvor alle grene, som har båret frugt klippes af helt nede ved jorden.
– Når de nye skud bryder om foråret, tyndes skuddene ud så der er 8-10 skud pr. bedmeter.

Gødskning
Rodsystemet hos brombær er meget kraftigt og effektivt. Det betyder at planten godt kan klare sig selv uden særlig megen hjælp. Alligevel er det en god idé at sørge for at give gødning hvert forår når de nye skud bryder frem. Anvend en organisk gødning eller læg et tyndt lag kompost (max. 1 cm) ud langs rækkerne.

Af Marianne Bachmann Andersen