fbpx
fyr
Sommer Efterår Artikel

Vækstpunkterne i fyr sidder for enden af skuddene og kaldes for knopper. Det er disse knopper, der om foråret strækker sig til lange ”lys” og efter nogle uger får mørkegrønne nåle, som danner de nye skud. Afhængigt af, hvilken art og sort man har valgt af fyr, vil længden af disse lys være korte eller lange.

Opstammede og klippede
Det er meget almindeligt at plante fyrreplanter, der er opstammede og klippede i forskellige kugler – nogle har flere kugler, andre har en enkelt kugle på stammen. De er fra planteskolens side klippet i form mange gange. Noget som er sket regelmæssigt for at opnå den helt flotte, tætte kugleform.

Køber man sådan en plante, skal den fortsat klippes. Bliver den ikke det, vil den i løbet af en til to somre se herrens ud!
Endeknopperne, der danner ”lys” om foråret vil danne alt for lange skud og den tætte kugle vil pludselig ligne en uregerlig pjusket busk på toppen af en stamme!

Opretning af en ikke vedligeholdt kugle
Det kan være vanskeligt at tage initiativet til at klippe i planterne, men gør man det ikke, kan man på videoen se, hvad der sker! Det er dog muligt at gøre noget.

Da fyr ikke har evnen til at bryde fra gammelt ved, er det vigtigt ikke at klippe voldsommere i planten, end man stadig beholder skud, hvor der er endeknopper, som kan bryde og danne nye skud.

Enkelte grene kan godt klippes helt tilbage til gammelt ved, men ellers er det vigtigt at beholde et stort antal sideskud med endeknopper.
Tidspunktet kan nemt være sensommer eller efterår – knopperne bryder kun én gang pr. år, når man har med fyr at gøre.

Næste trin
Når den pjuskede kugle er klippet tilbage til den oprindelige facon, skal man vente til lysene bryder om foråret. Når de er helt udviklede og de starter på fasen, hvor de grønne nåle skal lige til at bryde, skal man reducere længden af lysene til det halve. Klip med en saks eller bræk skuddene med fingrene.

Ofte er de sat til med harpiks, så det klistrer noget. Når lysene reduceres, reduceres længden på de nye skud, og kuglen bevarer sin kompakte form. Når de nye skud er helt afmodnede og det er august – september måned, kan man godt justere skuddene med en saks.

Af Marianne Bachmann Andersen