fbpx
sneskimmel
Vinter Forår Artikel

Der er ikke meget optimisme at spore, når havens græsplæne iagttages. Den er flad, næsten ikke grøn og temmelig trist at se på.

Der er meget diskussion om, hvornår man kan se, om græsset er dødt. Hvad kan man gøre for at give den de bedste betingelser, og hvad er sneskimmel for noget?

Græsset skal have luft
Gå forsigtigt på græsplænen, som er meget blød pga. de store vandmængder efter den smeltede is og sne.

Tag en bredtandet rive med og riv forsigtigt de døde græsstrå, mosrester og grene eller blade, der har ligget på græsset hele vinteren.

Synes det helt umuligt at rive materiale af, så nøjes med at kradse op i ”græskagen” og ban vejen til græsrødderne, så de kan få noget luft.

Sneskimmel
Svampesporerne kan kun ses netop som sneen smelter. Derefter ser de angrebne plantedele bare kedelige ud.

Har sneskimmelen haft sit indtog på græsplænen, er dele af den død! Er du i tvivl, så vent et par uger, inden du gør noget drastisk.

Reparation af døde partier
Omkring 1. april bør det være muligt at vurdere, hvilke plæner eller plænedele, der har overlevet vinteren, og hvilke der ikke har.

Det er sjældent, at sneskimmelangreb er så voldsomme, at hele plæner går til og skadesbilledet vil ofte være tallerkenstore partier med udgået græs.

Når ”græslapningen” går i gang, skal du sørge for at have topdress-jord fra dit havecenter.

Riv de døde arealer rent for vissent græs og fordel jordblandingen på hullerne, så der er et lag på ca. 2 cm. Sørg for at komme helt ud til det ”raske” græs. Så derefter nye græsfrø i ”lappen”.

Af Marianne Bachmann Andersen