Robust, nøjsom og svagt stikkende
Kendetegn, som passer godt på japansk kvæde. Desuden er de lave i forhold til en stor del af de øvrige prydbuske, som anvendes i haven. De bliver højst 1 m høje og brede, og flere af sorterne bliver knapt 1 m høje og brede.
De er løvfældende og kan om efteråret opleves med deres dekorative frugter til langt hen på vinteren, for de holder godt. Plant dem gerne i fuld sol, hvor blomstringen og frugtsætningen er bedst.
Det er særdeles hårdføre og robuste planter, som kan anvendes i al slags god jord, men på udsatte steder i bl.a. Vestjylland er de ikke stærke nok.
To begivenheder på samme busk
Japansk kvæde vækker opmærksomhed i maj-juni måned, hvor de flotte æblelignende enkle blomster, der sidder i klaser lyser op. Afhængigt af sorten, er de orangerøde, højrøde eller hvide. De fleste blomstrer i omkring 3 uger.
Frugterne udvikler sig henover sommeren og kan i oktober-november måned, når bladene er faldet af, ses store eller mellemstore 5-10 cm grøngule frugter med rosarøde “kinder”, som har form som æbler. De er meget hårde i skallen, men spiselige. I frisk form er de noget bitre, men syltet til marmelade eller gelé er de meget velegnede. Pluk nogle stykker og læg dem i frugtskålen, duften af dem er meget vellugtende.
Hvor i haven?
Sol, halvskygge eller skygge. Bedste blomstring sker, hvor der er mest lys, men japansk kvæde kan stå alle steder. Plant dem enkeltvis eller i mindre grupper. Brug dem som uklippede hække, men ikke i nærheden af boldspil, da der er torne på grenene. Behøver ikke gødning. Tåler beskæring og kan godt finde på at brede sig, da de nedliggende grene slår rod.
Lille japankvæde
Det latinske navn på lille japankvæde er Chaenomeles japonica. Den får teglstensrøde blomster i april-maj måned og gule runde 5 cm store frugter om efteråret. Den bliver ca. 1 m høj og bred og plantningen og plejen er den samme, som for hybriderne. Den lille japankvæde bliver ofte anvendt som fladebeplantning – en form for høj bunddækkeplante.
Årsagen er, at den er rigtig god til at passe sig selv. Den skal hverken klippes eller gødes, og den holder uønskede besøgende på afstand, da der er torne på grenene
Af Marianne Bachmann Andersen