![]() |
|
![]() |
![]() |
Syltetøjsglassene med de hjemmelavede hindbær, solbær og stikkelsbær-lækkerier er ved at slippe op fra gemmerne.
Måske er der et par tiloversblevne poser frosne bær tilbage bagest i fryseskabet eller i bunden af kummefryseren, men trangen til at plukke friske bær fra haven rykker nærmere. Brug derfor en time i rækken med solbærbuske, ribsbuske og stikkelsbær.
- Fjern det ukrudt, som vinteren ikke har fået bugt med. Grav rodukrudt som mælkebøtter, skvalderkål, brændenælder og agerpadderokke op, så rodstumper ikke bare vokser videre.
- Er buskene mere end 4 år gamle, skal du forynge dem ved at fjerne ca. 1/3 af buskens grene. Vælg de ældste og tykkeste, og klip dem over lige ved jordoverfladen.
- Giv gødning til hver plante. Brug gerne animalsk gødning, som over længere tid doserer gødning til planterne. Læs doseringsvejledningen på posen.
Hindbærbuskene skal beskæres på en anden måde.
- Sommerhindbær giver bær på skud, der er dannet sidste år. Når du beskærer sommerhindbær, må du kun klippe de skud væk, som sidste år bar bær.
- Efterårshindbær giver bær på skud, der dannes i år. Når du beskærer efterårshindbær, må du klippe alle skuddene væk ved jordens overflade.
- Efter beskæring og lugning i din hindbærrække, skal du gøde, som du også gøder dine øvrige frugtbuske.
Blåbærbuske.
- Blåbærbuske skal ikke beskæres. Har du nogle MEGET gamle og grove buske, kan du vælge at skære buskene helt tilbage til 10 cm over jordens overflade. Der vil gå 1 – 2 år inden buskene igen giver bær.
- Du skal gøde dine blåbærbuske med surbundsgødning nu.
Af Marianne Bachmann Andersen