fbpx
drivhus
foraar Artikel

Vinteren er ved at slippe sit tag og fuglene synger foråret velkommen. De tidligste forårsblomster bryder gennem resterne af sneen og byder det snarligt kommende forår velkommen.

Det er også nu, drivhuset skal ”startes” op. Oprydning, rengøring og forberedelser til de første såninger.

Efter vinteren

Langt de fleste haveejere, der er så privilegerede at eje et drivhus, kan få udvidet sin havesæson både forår og efterår. Drivhuset kan bruges som vinteropbevaringslager til de mange krukker, som de fleste haveejere også besidder.

Det er rigtig smart og nemt at samle sine krukker i drivhuset, hvor de er beskyttet mod vinterregnen og den kolde frostvind, som laver udtørringsskader på planterne. Når foråret nærmer sig, er det imidlertid yderst nødvendigt at få krukkerne ud af drivhuset igen, medmindre man bevidst ønsker at fremdrive planterne til at skyde og blomstre før det tidspunkt, hvor de normalt vil gøre det udenfor.

Årsagen er, at planterne, som drives frem ikke er nær så robuste, som dem, der naturligt skyder frem udenfor. Flytter man sine fremdrevne krukkeplanter ud i naturen på et tidspunkt, hvor der stadig kan komme nattefrost, risikerer man at de fryser helt væk.

De første tiltag

Når februar starter, oplever vi at en væsentlig del af dagslyset vender tilbage, hvilket vi kan udnytte i drivhuset. Er drivhuset isoleret enten i soklen (styropor, lecanødder eller andet), eller/og på glasset (boblefolie) og man derfor har næsten frostfrie tilstande i sit drivhus, eller vinteren bare er så mild at termometeret viser + grader både dag og nat, kan vi begynde at så de første afgrøder.

Fugt jorden op, så radiser og salat og dæk evt. med hullet plast henover såbedet.
Grav en klump rabarber op og plant i bunden, det giver tidlig høst.
På solrige dage skal der luftes ud, da temperaturen nemt kan komme i nærheden af 20 grader C.

Har man krydderurter stående til overvintring, skal de beskæres nu. Det gælder for timian og salvie, mens man skal være varsom med Rosmarin, som er mere sart. Vent lidt med at klippe i den.

Så også gerne persille og andre frø, som er lang tid om at spire. Læs mere bag på frøposerne, hvor der vejledes om såtidspunkter.
Ønsker man at fremdrive mere eksotiske frø, er det nødvendigt med tilskudsvarme og ekstra plantelys.

Rengøringen

Marts måned nærmer sig og det er tid til rengøringen. Rengøring af drivhuset er nødvendigt hvert år. De faglige argumenter er begrundet i sygdomsfremkaldende svampe og skadedyr. Når man dyrker planter i sit drivhus, kan man ikke undgå at blade falder af. Derved sker der en helt naturlig nedbrydning, som svampene tager sig af.

Et typisk billede er, når man efter adskillelige uger vinteren igennem, åbner sit drivhus og tager en dyb indånding. Der lugter af svampe! Svampe, som lever af og sammen med planter og plantemateriale. Når det bliver forår og vi ønsker at starte en ny plantesæson, skal vi have ryddet op i disse svampe.

  1. Fjern alt plantemateriale i form af blomster, frugter, blade og stængler, som ikke længere skal være i huset. Fjern også brugte plantesække og rodklumper, som er døde.
  2. Glasflader børstes rene med en stiv børste.
  3. Vask nu alle glasflader og sprosser med vand og brun sæbe. Undgå at spilde store mængder af sæbevandet ned i plantebedet.
  4. Er det muligt, skal huset også vaskes på ydersiden. Det øger nemlig mængden af lys, som kommer igennem glasset, når det er helt rent.
  5. Se grundigt efter om der er skjoldlus på fersken, nektarin, vin og kiwi, hvis man har sådan én stående i sit drivhus.


Husk at nyde drivhuset

Placér et par af terrassens stole i drivhuset og nyd varmen og lyset en klar vinterdag.

Af Marianne Bachmann Andersen