fbpx

kalkved

Generelt er planterne fra denne familie nemme at dyrke i haven, når blot man planter dem i veldrænet jord. Enkelte arter og sorter kræver beskyttede voksepladser, men det gør ikke fornøjelsen mindre – tværtimod!

Kejserbusk

Året starter – eller nogle gange slutter – med kejserbusken. Viburnum x bodnantense med sorterne ‘Charles Lamont’ og ‘Dawn’. En skøn løvfældende busk, som allerede i november, men typisk i januar måned blomstrer. Smukke lyserøde blomster, der dufter. Nyd dem i haven eller klip dem ind i buketter.

Maj måneds kvalkved

Allerede i maj måned blomstrer en ny gruppe af kvalkved. Viburnum x burkwoodii, som er halvstedsegrønne, blomstrer i maj måned med hvide blomster fremkommet af rosafarvede knopper samlet i tætte hoveder.

Juni måneds kvalkved

Ulvsrøn, kvalkved – Viburnum opulus har flere danske navne. Løvfældende, 3-4 m høje buske, som blomster i flade blomsterstande i juni måned. Af blomsterne dannes glinsende røde bær, som får farve i september måned. Holdbarheden er lang og strækker sig tit helt hen til jul. Der findes flere sorter og er nogle af de mest anvendte kalkved. De er fuldt hårdføre og tåler vind.

De fladtvoksende kvalkved

Meget karakteristisk udbredte grene kendetegner Viburnum plicatum – japansk snebolle. Sorterne ‘Lanarth’ og ‘Mariesii’ har store blomsterstande. Viburnum ‘Watanabe’ ligger tæt på denne art og er meget anvendt. ‘Watanabe’ er i modsætning til ‘Lanarth’ og ‘Mariesii’ meget langsomtvoksende og bliver kun omkring 1 m høj. Blomstringstiden hos ‘Watanabe’ strækker sig fra juni – november måned. Der dannes sjældent bær på de fladtvoksende kalkved, da blomsterne er sterile.

Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum

Mange kender rynkeblad, der med de lange hængende og rynkede blade står med bladene hele året. Den bliver 2-3 m høj og har stift oprette grene. I maj måned blomstrer hvide blomster i store runde blomsterhoveder. En god, kraftig og meget køn busk i haven.

Dværgkvalkved, Viburnum davidii

Fra vestkina stammer denne meget lavtvoksende kvalkved. Den bliver kun ca. 0,5 m høj, har stedsegrønne blade, der minder om rododendronblade, blomstrer i juni måned med lyserøde blomster, der bliver afløst af helt specielle, blå bær. En dekorativ plante, der kræver en beskyttet vokseplads.

Den sarte

Vintersnebolle – Viburnum tinus bør beskyttes om vinteren. Helst bør den kun plantes i krukker, som sættes i læ og næsten frostfrit placeres i kælder, værksted eller udestue. Den blomstrer faktisk om efteråret, vinteren eller tidlig forår. Blomsterne efterfølges af blåsorte bær. Der findes flere sorter og tilbydes som vinterkrukkeplante om efteråret.

Af Marianne Bachmann Andersen