fbpx
primula
Vinter Artikel

Glem bekymringerne og lad optimismen blomstre. Skyd nytåret ind med masser af planter i masser af farver. Blomsterne sætter kulør på hverdag såvel som på fest, og pludselig er foråret lige om hjørnet

Nytårsaften markerer en ny begyndelse. Bag os ligger det gamle år og en hyggelig juleferie. Men nu skal vi videre. Det er en tradition at tage hul på det nye år med fest og farver. Der bliver ryddet op og tænkt nyt. De røde julefarver er blevet lidt støvede, og julestemningen må vige for spirende forårsfornemmelser.

Nye planter er en sikker vej til at markere skiftedagen. Så skyd nytåret ind med farverige planter og pynt huset op som aldrig før. Gule forårsfarver, pink, røde og orange pangfarver. Bland det hele og lad farveglæden få frit løb. Virkningen bliver helt fantastisk, hvis du planter planterne i sjove skjulere, bøtter, skåle, glas – ja i hvad som helst, der virker sjovt og overraskende. Og den rækker langt ud over nytårsaften og ind i det nye år.

Primula vulgaris, der faktisk hedder storblomstret kodriver på dansk, er garant for forårsstemning i stuerne. Der er et væld af glade forårsfriske farver at vælge imellem og i øvrigt også flere størrelser helt ned til super søde mini planter, der er perfekt nytårsbordpynt. Syrenprimula og bægerprimula er lidt anderledes men ikke mindre dejlige med pink, lyserøde og hvide blomster i festlige skærme. Stueranunkel findes lige som Primula i alle de glade forårsfarver, man kan drømme om, og de store, festlige blomster er som skabt til at jage vinteren på flugt.

Gul er og bliver forårsfarve nummer et. Madeira-gyvel er et godt eksempel på en rigtig forårsbebuder med solgule blomster og friske grønne blade. Det samme gælder selvfølgelig narcisserne. Køb dem tidligt, så du kan følge spirernes udvikling indtil knopperne eksploderer i forårsgule blomster.

Lykkekløver og andre Oxalis arter med lyserøde blomster og blade, der umiskendeligt minder om kløver har røde nuancer og ægte sommerstemning at byde på. Det samme gælder de små, friske Bellis med fyldte blomster i røde, rosa og hvide farver.

Mangeblomstret jasmin har sin egen charmerende metode til at give stuen et strejf af forårsstemning. De snehvide blomster spreder nemlig den dejligste sommerduft i stuen.

Rosa Blaa Creme Gul Pink Orange Purple

Ja, muligheder er der nok af i forårets udvalg af farveglade potteplanter. Perfekte til at sætte kulør på huset og mange faktisk også som årets første krukkeplanter. Sådan en forårskrukke med blomster som blandede bolcher lyser op og giver humør ved hoveddøren, blot det ikke er streng frost. Lad foråret og farveglæden boble som champagnen nytårsaften, og lad blomsterne sætte kulør på hele dit nye år.

Af Marianne Bachmann Andersen