fbpx
Froe
Forår Artikel

Vi er mange, der går helt amok på frøhylderne, der udbyder et meget bredt sortiment af de skønneste grøntsager og blomster til haven.

De er nemme at tage med hjem, men når man så skal i gang med at så, er der flere praktiske ting, som det er værd at tage stilling til.

  • Læs på bagsiden af poserne, hvornår du skal så
  • Sortér poserne op og sæt et ugenummer på, så du ikke glemmer næste sårunde
  • Ikke alle frø behøver at blive sået inde først – læg dem til side, som skal sås direkte i jorden
  • Genbrug er godt, så har du gemt dine såbakker fra sidste år, skal de frem og rengøres. Mangler du såbakker, har dit havecenter mange forskellige udformninger, der kan genbruges år efter år
  • Såjorden, som næsten alle lokale supermarkeder sælger, er både mørk og klistret. Du vil opnå et meget bedre resultat, hvis du køber en kvalitetssåjord. Kvalitetsjord skal være porøs, mellembrun i farve og så skal der være både helt små fibre samt lidt større knolde, der giver struktur og sørger for ilt til de nye rødder. HUSK at der næsten ikke er gødning i såjord. Gødning er salt, og salt brænder de små nye spirer
  • Du skal kunne opbevare såbakkerne frostfrit. Uopvarmet drivhus er for det meste en god løsning, men kommer der en kold periode med nattefrost, skal bakkerne ind
  • Når planterne bliver større, skal du have plads til, at du kan skille dem fra hinanden i såbakkerne og prikle dem op i større potter. Det er typisk nødvendigt for både chili, peber, tomater og ærteblomster, som alle skal sås nu. Andre frøplanter kan for det meste plantes direkte fra såbakker ud på blivestedet i køkkenhaven eller i drivhuset
  • Temperaturen har betydning for resultatet. For at få frøene til at spire optimalt, skal jorden helst have en temperatur på 18 – 22 grader C. Det har den jo ikke i drivhuset i marts måned, så her vil det tage lidt længere tid før de nye planter kommer i gang. Har du mulighed for at fylde vindueskarmene op med frøbakker, vil det være optimalt.
  • Når frøene er spirede og planter begynder at vokse, skal du flytte frøbakkerne til en lavere temperatur – ellers vil planterne strække sig og blive meget ranglede. Det er sjældent nødvendigt at dække frøbakkerne med plastik, men har du gode resultater med den metode, skal du blot huske at fjerne plastikken, så snart de første spirer er synlige

Af Marianne Bachmann Andersen