fbpx
helleborus
Forår Artikel

Nogle af havens allerførste blomster er juleroser og påskeklokker. Begge stauder hører til Helleborus-slægten og forskellen mellem juleroser og påskeklokker er først og fremmest tidspunktet, de blomstrer på.

Mange nye sorter ser dagens lys og kan ofte være krydsninger mellem arter – også mellem juleroser og påskeklokker. Derfor er det en god rettesnor at kalde dem, der kan blomstre før jul for juleroser, og dem som først blomstrer efter jul for påskeklokker.

I min have nyder jeg de tidligtblomstrende juleroser og er ikke bleg for at ”slagte” nogle af blomsterne for at nyde dem i min stue. MEN antallet af påskeklokker i bunden af mit skyggede bed overstiger helt klart juleroserne, for påskeklokkernes formidable evne til at blomstre og alligevel klare nætter med hård frost, synes jeg ikke at se hos andre planter. En frostklar morgen ligger blomsterne fladt på jorden og er helt slappe. Senere på dagen står de igen strunke og nikker med deres yndefulde blomster.

Hvert forår, når lyset og de lange dage kalder på tid i haven, går jeg altid forbi bedet med påskeklokkerne, som faktisk blomstrer i flere måneder. Måske falder blomstens indre pollenstængler til jorden, men kronbladene står dekorativt tilbage.

Påskeklokker findes i rigtig mange sorter, og nogle af de nyeste har meget flotte pink og røde kronblade – enkelte er sågar dobbeltblomstrende. Du skal plante dem, hvor du har halvskygge fra større træer eller buske. Påskeklokker har dybdegående rødder, men tåler ikke at tørre ud, så du skal sørge for at vande godt det første år. Jordtypen må gerne være lerholdig, men vigtigst er at du iblander spagnum, så den bliver muldrig og ligner skovbund.

Vinteren kan skade de grønne blade, hvorfor mange finder saksen frem for at klippe bladene af. Efter blomstringen danner planten nye grønne blade, og kan du vente med at fjerne de gamle blade til juni måned, har planten bedst af det. Husk at gøde påskeklokkerne omkring 1. april.

TIPS
Når du skærer juleroser og påskeklokker ind til buketter, er det VIGTIGT at ridse stænglen og komme dem hurtigt i en vase, der dækker stænglen højt op. De har nemlig svært ved at trække vand op, og dette hjælper dem til et længere vaseliv.

helleborus orientalis tutu
Helleborus Orientalis ‘Tutu’ ® (påskeklokke)

helleborus orientalis balla
Helleborus Orientalis ‘Ballard Strain’ (påskeklokke)

helleborus orien winter moonbeam
Helleborus Orientalis ‘Winter Moonbeam’ (påskeklokke)

helleborus christmas
Helleborus ‘Christmas’ (julerose)

helleborus white spotted la
Helleborus ‘White Spotted Lady’ (julerose)

Af Marianne Bachmann Andersen