fbpx
myrer-i-paeon
Sommer Artikel

Det er nu, at opvarmningen til årets pæonflor er i gang. De største blomsterknopper fra bonderoserne Paeonia officinalis er farvevisende og i lune egne udsprunget, mens silkepæonerne Paeonia lactiflora lige skal have et par uger mere.

Men hvorfor er der tissemyrer i pæonerne? Normalt er myrer en indikator for, at der er bladlus i planterne. Myrerne suger honningdug ud af lusenes bagende. Det er ikke tilfældet hos pæoner.

Rører du forsigtigt på knopperne, kan du mærke, at de er klistrerede. Det skyldes plantens egen sukkerstofudvikling. Hvilken funktion myrerne har i knopperne, skal jeg ikke gøre mig klog på, måske er det en forløber for øget aktivitet, når blomsterne springer ud og gerne vil bestøves?

En anden udfordring hos pæoner er de planter, der bare ikke vil blomstre ret meget. Du har måske de seneste år plantet nye pæoner i din have, og de skyder, men sætter ikke ret mange – eller slet ingen blomster? Hvis det er tilfældet, har du plantet dem for dybt. Du skal ikke gøre noget nu, men til efteråret skal du plante dem om og fylde jord i bunden af hullet, så de hæves. Skal du plante nye, så sørg for at plante dem i det niveau, som de er plantet i potten.

Skulle du være så uheldig at opleve visne skud i dine pæoner, skyldes det visnesyge. Oftest er de kun ganske få skud, det drejer sig om, men de skal klippes af, for svampen breder sig. Har du planter, der næsten er døde af visnesyge, skal de graves helt op af bedet og kasseres.

Pæoner i mange prisklasser
Der er stor forskel på, hvad prisen på pæoner er. Og hvorfor mon det?

Silkepæoner kan du få til billige penge, men der findes nogle overdådige og meget smukke sorter, der koster lidt flere penge. Årsagen er først og fremmest, at pæonknoldene kommer fra Holland. Her har planterne først og fremmest haft deres liv på marker, hvor man skærer blomsterne og sælger dem som afskårne.

Den måske mest solgte pæon ’Sarah Bernardt’ bruges rigtig meget som snitblomst, og derfor er der rigtig mange knolde på markedet, hvilket får prisen til at falde. Mange af specialiteterne bliver slet ikke plantet på snitmarkerne, hvilket giver et lavere antal producerede knolde, hvormed prisen så stiger. Endelig er der nogle helt specielle sorter af pæoner, som er svære at formere, og derfor bliver dyrere.

Af Marianne Bachmann Andersen