fbpx
udplantning
Forår Artikel

Jordens temperatur er nu så høj at du kan så alle afgrøder – også bønner, som er noget af det seneste. Udplantning af sommersquash, kålplanter, salat og sommerblomster er det også tid til nu. Har jorden i køkkenhaven ligget klar de sidste 3 – 4 uger, vil der være et fint grønt skær af alle ukrudtsplanterne. Brug en kultivator, skuffejern eller en rive til at vælte det. Lad det ligge og tørre et par dage og gå stykket efter for de planter, der stadig er levende.

Undlad at gå for meget rundt i stykket, så jorden bliver kompakt. Frø spirer bedst i porøs jord og nye udplantede planter sætter hurtigere rødder i porøs jord. Du kan eventuelt udmåle plantebede på dit flade stykke køkkenhavejord og angive, hvor man kan gå. Derved undgår du at trykke jorden ”oppe” i bedet, hvor planterne skal vokse.

Når du sår i jorden skal du lave en rille i jorden. Den behøver ikke være ret dyb. Hæld vand ned i sårillen. Fordel frøene med den, på pakken angivne, afstand. Dæk rillen til med jord og vand igen. Jorden vil så lægge sig tæt på frøene og få dem til at spire.

Når du udplanter skal du forsigtigt dele bakken med eks. salat ud, så du har hver enkelt lille salatplante i hånden. Derefter planter du forsigtigt planterne på en række. Brug en graveske eller en priklepind.

Sørg for, at alle rødderne kommer ned i plantehullet. Bagefter vil alle planterne ligge hen ad jorden og se misserable ud. Vand dem flere gange i de følgende dage, og de vil rejse sig og selv vokse videre.

Gem et par planter til at plante efter, hvis der er enkelte, der er bukket under. Undgå at udplante de sarte planter på en solbeskinnet sommerdag – vent til det bliver aften eller overskyet.

udplantning01

Af Marianne Bachmann Andersen