fbpx
kartoffel
Forår Artikel

Vi synes at de første nye kartofler i butikkerne er lidt dyre og egentlig ikke smager specielt meget af ”nye kartofler”. Vi vil så gerne selv kunne fremavle meget tidlige kartofler og gør lidt ud af at tyvstarte processen.


I marts måned lægger vi kartoflerne til forspiring:

  • Æggebakker, kasser eller lignende fyldes med ét lag af læggekartofler, der er certificerede og godkendte som læggekartofler
  • Placeres i et lyst rum med temperatur på 10 – 15 grader C i ca. 3 uger.

Når sneen er smeltet, lægger vi gennemsigtig plast på arealet, hvori kartoffelknoldene skal lægges. Plasten er med til at holde på den varme, som solens stråler opvarmer jorden med.

I ”normale” forår lægger vi kartoffelknoldene i jorden omkring 1. april, men det kan godt blive lidt senere i år. Efter lægningen dækker vi arealet med plastikken igen. Den varme jord sætter gang i roddannelsen hos knoldene og snart vil også de fremspirede ”øjne” sende skud op gennem jorden og se flotte mørkegrønne ud i jordskorpen. Det er på dette tidspunkt, at vi fjerner plastikken, så den ikke ødelægger de nye skud.

Når toppene er ca. 10 cm lange løsner vi jorden mellem rækkerne og skubber den op omkring kartoffeltoppene for at danne en jordvold – vi hypper kartoflerne.

Viser forårsvejret sig fra den tørre side, vander vi gerne på kartoflerne et par gange.

Når de første blomsteranlæg kan ses, graver vi de første toppe op og nyder smagen af helt friske og særdeles velsmagende kartoffelknolde.

Kartofler i spande
Man kan også få tidlige kartofler ved at dyrke dem i spande eller store plastikpotter og så sætte dem i drivhuset, hvor temperaturen er meget højere, end udenfor.

Det går stærkt, og de høstede knolde smager udmærket, når blot du ikke anvender en jord med for meget gødning i.

Du kan med fordel lægge kartofler i spande med en blanding af egen havejord og letgødet spagnum fra dit havecenter.

Kartofler

Af Marianne Bachmann Andersen