fbpx
kaffetrae
Vinter Artikel

Der er mange dufte, der er en uundværlig del af julestemningen. Blandt andet duften fra nogle af de krydderier, vi bruger julens mad, drikke og kager. Tænk bare på kryddernellike, ingefær, kardemomme, allehånde, kanel, stjerneanis og vanilje.

Engang var krydderier fra eksotiske lande kostbare herligheder, som kun de mest velhavende havde råd til at krydre ganen med. I dag er de fleste krydderier så billige, at vi alle kan bruge dem dagligt i madlavningen, og vi tænker nok ikke over, hvilke planter krydderierne stammer fra, og hvor de produceres.

Nogle af de planter, som krydderierne stammer fra, kan faktisk købes som stueplanter, der er utraditionelle og spændende at pynte op med i boligen ved juletid.

kardemommeOp til 70 cm kardemomme
Kardemomme, Elettaria cardamomum, er en urt med lange, smalle blade, der sidder på opretstående stængler omgivet af mange lag af kræmmerhusformede småblade – de såkaldte bladskeder. Nye blade er lysegrønne, men bliver mørkegrønne efterhånden som de ældes, hvilket giver planten et spændende farvespil. Når du knuser et blad mellem fingrene, fornemmer du den karakteristiske duft af kardemomme.

Kardemomme, der bliver op til 70 cm høj som stueplante, danner underjordiske stængler, som spreder sig ud til siden ved hjælp af rodskud, og planten kan derfor deles, når den har en vis størrelse. Kardemommeplanten, som blomstrer sjældent i boligen, kan købes året rundt. Den skal placeres lyst, men skærmes mod stærk sommersol. Kardemomme gødes godt fra forår til efterår og holdes jævn fugtig, men den tåler en let udtørring og temperaturer ned til 5º C.

Orkidéen med vanilje
Ægte vanilje, Vanilla planifolia, er ret ny som stueplante. Den klatrende orkidé har blanke, kødfulde blade, der sidder spredte på stænglerne. Det er en utrolig sejlivet og hårdfør orkidé, hvis lange skud med luftrødder kan bindes op. Du kan også lade skuddene hænge ned foran et vindue som et levende, grønt gardin. Vaniljeplanten skal være mindst 3 år gammel, før klaser af de duftende, lysegule blomster viser sig. Indtil da skal planten placeres lyst og lunt og vandes hyppigt, men tåler en kraftig udtørring.

Pluk kryddernelliker fra træet
Ægte kryddernellike, der er uundværlig i julens brunkager, er de stærkt aromatiske, tørrede blomsterknopper fra det indonesiske træ Syzygium aromaticum. Ægte kryddernellike anvendes som krydderi i hele verden og blev brugt i Europa allerede i middelalderen. De eftertragtede blomsterknopper høstes fra træer i Zanzibar, Madagaskar og Indonesien.

Ægte kryddernellike kan ikke købes som prydplante, men det kan til gengæld det beslægtede træ, Syzygium paniculatum, top-kryddernellike. Dette lille regnskovstræ, der stammer fra Australien, forhandles året rundt som et lille opstammet, dekorativt træ. Træet har smukke, mørkegrønne, blanke blade og kan blomstre med små, hvidlige blomster, som sidder i klaser. Blomsterne kan efterfølges af små, rødviolette bær, der spises naturel og smager som syrlige æbler. Top-kryddernellike foretrækker en lys placering i boligen og skal holdes jævnt fugtig. Minimumstemperatur for top-kryddernellike er 5º C.

Rundt om kaffetræet
Julens kager kræver naturligvis også en god kop te eller kaffe. Kaffebønnerne med den eftertragtede koffein, er frø fra Coffea arabica, ægte kaffe. Du kan købe kaffetræet som potteplante året rundt. Det lille træ har lancetformede, blanke blade. Når træet bliver 4-5 år gammel, kan det sidst på sommeren blomstre med hvide, stærkt duftende blomster. De efterfølges af grønne, senere røde frugter, som hver indeholder to kaffebønner. Ægte kaffetræ skal placeres lyst og holdes jævnt fugtigt. Træet tåler temperaturer ned til 15º C.Fakta om kardemomme

Latinsk navn: Elettaria cardamomum
Plantefamilie: Zingiberaceae, ingefærfamilien
Populærnavn: Malabar-kardemomme (DK) Malabar-Kardamom (D) Chester Cardamom (GB)
Krydderiet: Frøene, men de bevarer bedst deres aroma i frøkapslerne.
Botanisk beskrivelse: Flerårig 2-5,5m høj urt
Habitat: Terrestrisk (gror på jorden)
Naturlig udbredelse: Monsunskove i det sydlige Indien og Sri Lanka.
Dyrkes i: Indien, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Mellemamerika
Kulturhistorie: Brugt i asiatisk madlavning, hel eller malet.
Importeret første gang til Europa: Omkring 1200-tallet
Anvendelse: I madlavning, som smagsstof i kaffe, bagværk og karry. De æteriske olier bruges som smagsstoffer i fødevarer, i parfumeindustrien og i drikkevarer.

Fakta om vanilje
Latinsk navn: Vanilla planifolia
Plantefamilie: Orchidaceae, orkidéfamilien
Populærnavn: Ægte vanilje (DK) Echte Vanille (D) Bourbon Vanilla (GB)
Krydderiet: De 10-25cm lange frugter med frø
Botanisk beskrivelse: Kødfuld orkidé, der klatrer på træer og anden støtte ved hjælp af luftrødder, og kan danne 10-15 lange ranker under naturlige forhold.
Habitat: Klatrende lian
Naturlig udbredelse: Mexico, Centralamerika, Vestindiske Øer, Sydamerika
Dyrkes også i: Madagaskar, Comoro Øerne, Indonesien
Kulturhistorie: Brugt i kakaodrik af aztekerne og mayaerne.
Importeret første gang til Europa: Spanierne tog de første frugtkapsler med til Europa i det sekstende århundrede
Anvendelse: Bruges i bagværk, ekstrakt bruges i is, chokolade, parfume og medicinsk.

Fakta om kaffetræet
Latinsk navn: Coffea arabica
Plantefamilie: Rubiaceae, krapfamilien
Populærnavn: Ægte kaffe (DK) Arabischer Kaffeestrauch (D), Arabian Coffee (GB)
Kaffebønner: De to grønne frø, som den rødlige frugt indeholder.
Botanisk beskrivelse: Busk eller lille træ, op til 5m højt, med stedsegrønne, blanke blade. Hvide, duftende blomster, der efterfølges af den røde frugt, som indeholder to frø (grøn kaffe)
Naturlig udbredelse: Højlandet i det sydvestlige Etiopien
Dyrkes i: Central- og Sydamerika, Indien, Kenya og Tanzania.
Kulturhistorie: Kaffe blev på et tidligt tidspunkt dyrket i Arabien og Mellemøsten. Kaffebønner blev introduceret i Europa i 17-hundredtallet.
Anvendelse: Brygget kaffe drikkes primært for sanselig nydelse og pga. kaffens stimulerende effekt. Kaffe bruges også som smagsstof i desserter, konfekt, is og drinks.

Af Marianne Bachmann Andersen