fbpx
kaprifolia
Sommer Efterår Artikel

Hvor mon den dejlige, søde duft kommer fra? Sommeraftener med hyggeligt samvær eller en tur i haven, og pludselig er den karakteristiske duft der. Kaprifolier burde plantes noget mere, fordi de er nemme at dyrke, og for det meste har en meget velduftende duft.

Nogle kaprifolier er stedsegrønne, andre smider bladene om vinteren. Nogle vokser meget kraftigt, mens andre er mere velegnede ved en pergola. Kaprifolier er meget hårdføre og robuste. De egner sig til plantning nær kysten, hvor mange andre planter giver op overfor salt og kraftig vind.

Lidt om de enkelte sorter

Lonicera x americana
Kraftigtvoksende op mod 3 m høj med tofarvede rødhvide blomster. Blomstrer fra juni-august måned. Dufter.

Lonicera caprifolium
Buskagtig kaprifolie 2-4 m høj. I juni-juli får den mange gullighvide blomster, med kraftig duft.

Lonicera x brownii – ‘Dropmore Scarlet’
Moderatvoksende 2 m høj med orangerøde blomster fra juni-oktober måned. Ingen eller kun let duft.

Lonicera henryi
Stedsegrøn kaprifolie, som bliver op til 4 m høj. Gulligrøde blomster og sorte bær. God i fuld skygge. Ingen duft.

Lonicera periclymenum
Den vilde kaprifolie, som bliver op til 5 m høj. Sorten ‘Loly’ er dansk og får dejligt, duftende cremegule blomster sidst i juni måned.

Lonicera x tellmanniana
Guldkaprifolien er løvfældende og bliver op til 5 m høj. Mange orangegule blomster i maj-juni måned.

Plantning af kaprifolier
Når man køber en kaprifolie i planteskolen er den klippet i en højde på 40-50 cm. Det er den af praktiske årsager. Det er altså ikke et produkt i fuld flor, man kommer hjem med, men en klippet plante med et stort potentiale, til at danne et betragteligt væld af blomster. Kaprifolier vokser i almindelig havejord, og foretrækker en mere leret jord, end en jord, som er iblandet store mængder af spagnum eller muld.

Grav et plantehul, der er 50×50 cm i bredden og længden. Grav så dybt, at det er muligt at placere planten, så pottens jordoverflade er ca. 5 cm under jordoverfladen, når potteklumpen dækkes til. Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet. Er plantens jordklump tør, sænk da potten ned i en spand vand i ca. 10 min. så den kan optage vand.

Vend potten på hovedet og fjern forsigtigt plastpotten fra plantens jordklump. Hold godt fast i kaprifoliens stængler lige omkring jordoverfladen, mens potten trækkes af. Pres derefter den opgravede jord godt til omkring potteklumpen, og vand grundigt til bagefter. Kaprifolier sælges kun i potter og kan derfor plantes hele året, når bare jorden ikke er frossen.

Gødskning af kaprifolier
Kaprifolier er nøjsomme planter, som ikke kræver hverken ekstra vand eller gødning, når blot den jord de plantes i, er vandholdende og er god og nærende. Det er dog alligevel en god idé at gøde de første vækstsæsoner, indtil dens rodsystem er så godt udviklet, at den selv kan finde gødning, som den har brug for.

Placering af kaprifolier op ad vægge og plankeværker
Ønsker man at få sine kaprifolier til at vokse op ad en flade, er det nødvendigt at binde planten tæt ind til fladen. Brug evt. galvaniseret metaltråd, som fæstnes og spændes om den nye vækst. Eller montér et metal- eller trægitter, som man kan binde grenene ind til.

Placering af kaprifolier på pergolaer, stolper og andre stativer
Kaprifolier bruger deres grene til at klatre op med og kan godt slynge sig rundt om stolper af træ, bambuspinde, granrafter eller metal. Enkelte skud kan dog komme på afveje og har brug for at blive hjulpet på rette vej, ved hjælp af opbinding med tråd.

Bland gerne kaprifolier med andre planter
Brug havens træer som klatrestativ for kaprifolier, det tager de ikke skade af, og det giver en anderledes oplevelse af blomster fra en anden plante, i kronen af eks. et æbletræ.
Plant også kaprifolier sammen med andre slyngplanter. Eks. mørke klematis sammen med lyse kaprifolier; den gulbladede humle sammen med de rødlige kaprifolier eller plant kaprifolier sammen med klatreroser.

Beskæring
Man behøver faktisk ikke at beskære sine kaprifolier. Har man plantet sine kaprifolier i den vilde del af haven, vil det efter nogle år også nærmest være en umulig opgave. Har man plantet sine kaprifolier sammen med andre planter, og synes man den bliver for dominerende, kan det være en rigtig god idé at beskære den hvert år. Udtynd ca. 1/3 af grenene ved basis af jordoverfladen og træk grenene ud af “busken”. Det kan godt være lidt af en udfordring af fjerne hovedstænglerne, så derfor må man godt starte udtyndingen med at fjerne sideskuddene på de grene, som vokser op fra bunden. De vil så næste år sætte nye sideskud med blomster.

Beskæringstidspunktet skal være, når bladene er faldet af, eller når planterne er holdt op med at vokse, og selvfølgelig inden de begynder at vokse igen. Fra november til april måned.

Af Marianne Bachmann Andersen